Učionica
U OKVIRU PROGRAMA ŠESTOGA FESTIVALA POVIJESTI KLIOFEST NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK

Osječki studenti povijesti objavili i predstavili dvije publikacije
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Dana 16. svibnja 2019., u okviru programa šestoga Festivala povijesti Kliofest (organiziran od 14. do 17. svibnja na nacionalnoj razini), skupina studenata povijesti Filozofskoga fakulteta Osijek predstavila je dvije nove vlastite publikacije.

Predsjednica osječke podružnice ISHA-e (International Students of History Association) Tena Vinković otvorila je program najavom zbornika radova „Sto godina od Velikog rata: pogled kroz dnevni tisak“ koji su potom predstavili urednici Valentina Kezić, Luka Vrbanić i Zvonimir Prtenjača te mentor Luka Pejić, asistent na Odsjeku za povijest Fakulteta, koji su zahvalili svim suradnicima. „Kolektivan rad iznjedrio je nekoliko samostalnih radova i jedan koautorski rad koji se odmiču od uobičajene interpretacije i analize fenomena kao što je Prvi svjetski rat, pokušavajući ga istražiti iz drugačijih perspektiva’“, pojasnila je Valentina Kezić. Zbornik čine pet radova i dva eseja koji problematiziraju socijalne, kulturalne pa čak i devijantne (kriminalne) povijesne teme. „Ovim smo zbornikom kao generacija ostavili mali trag u moru izvrsnih radova’’, ocijenio je Luka Vrbanić. Asistent Luka Pejić, doktorand moderne i suvremene povijesti, pohvalio je tematsku inovativnost studentskih radova te udaljavanje od „ziheraškog plivanja u sigurnim vodama“.

U drugom dijelu programa članovi ISHA-e Sonja Erceg i Luka Zorica te doc. dr. sc. Slađana Josipović Batorek predstavili su deveti broj Essehista, časopisa studenata povijesti i drugih društveno-humanističkih znanosti čija krovna tematika u tom izdanju problematizira pojavu nacionalnih država. Glavni urednik Luka Zorica podrobno je opisao sadržaj toga broja te sve radove koji se u njemu nalaze, zahvalivši još jednom suurednicima i suradnicima na pomoći. Na kraju su osječki studenti povijesti najavili nove projekte, skupove i publikacije, pozivajući sve zainteresirane a suradnju.
Zvonimir PRTENJAČA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike