Učionica
SPOJ ZNANSTVENE IZVRSNOSTI PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOGA FAKULTETA OSIJEK I DOBRE INDUSTRIJSKE PRAKSE

U suradnji PTFOS-a i tvrtke Apimel proizvedeni sirupi Bronhimel
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Pozitivni trendovi povezivanja akademske zajednice s gospodarstvom postali su sve aktualniji posljednjih nekoliko godina. U skladu s tim, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek nastoji prilagoditi svoje programe tržištu rada, stoga otvara nove studijske programe kako bi obrazovali što kvalitetniju radnu snagu. Osim toga, sve je više projekata koji su nastali samoinicijativno ili kao rezultat potpore različitih programa financiranja, a koji naglasak stavljaju upravo na transfer znanja i tehnologije.

Upravo jedan takav projekt rezultirao je suradnjom Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek i tvrtke Apimel d.o.o. koja ima dugogodišnju tradiciju (od 1994. godine) proizvodnje i prerade meda i drugih pčelinjih proizvoda. Sjedište je tvrtke u Višnjevcu, a proizvodni je pogon smješten u Bizovcu. Platforma nastala tom suradnjom okupila je tim stručnjaka pod vodstvom prof. dr. sc. Stele Jokić sa suradnicima iz tvrtke Apimel čija je nova ideja bila proizvodnja bronhijalnih sirupa. Razlozi su odabira toga proizvoda višestruki, poput općeg nedostatka visokokvalitetnih dodataka prehrani na bazi meda u Hrvatskoj i u regiji te visoke cijene koju takvi proizvodi postižu na tržištu.

Pritom mali proizvođači nemaju odgovarajuću opremu ni znanja pomoću kojih bi implementirali svoje sirovine u takve proizvode. S druge strane PTFOS posjeduje visokosofisticiranu opremu, pilot-postrojenja, analitičku opremu kao i ljudske resurse kojima je moguće razviti nove recepture, riješiti tehnološke probleme te takve gotove projekte dati na raspolaganje malim proizvođačima koji bi na temelju njih proizvodili visokovrijedne i atraktivne dodatke prehrani te ih plasirali na tržište. Suradnja PTFOS-a i tvrtke Apimel urodila je plodom ove godine. Na hrvatskom tržištu našao se Apimel Bronhimel sirup za odrasle i Apimel Bronhimel Junior za djecu, visokokvalitetni proizvodi koji su prvi put predstavljeni u svibnju 2019. na sajmu Vitafoods Europe u Ženevi. Od same ideje do realizacije i puštanja u proizvodnju bilo je potrebno mnogo truda i rada. PTFOS i Apimel nastavljaju suradnju i planiraju razvoj novih proizvoda.
Lidija GREGAČEVIĆ,  Marija BANOŽIĆ
Niske otkupne cijene sirovina

Primarni proizvođači (u prvom redu uzgajivači pčela i uzgajivači ljekovitog bilja) često se susreću s vrlo niskim otkupnim cijenama svojih sirovina. Neke procjene navode da se samo 10 % ljekovitoga bilja zadrži na hrvatskom tržištu, a ostatak se izvozi kao sirovina ili poluproizvodi. Nasuprot tomu, cijene gotovih proizvoda, dodataka prehrani i kozmetičkih pripravaka dosežu visoke iznose, i po nekoliko desetaka puta veće od cijene sirovina.
Možda ste propustili...