Sport
POVRATAK DRAVSKOG DERBIJA

Nekada su Osječani i Varaždinci u Gradski vrt dovodili i 15 tisuća ljudi
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Jedina dvojba oko momčadi za utakmicu protiv Varaždina jest: Pilj ili Jugović

Nakon osam godina opet ćemo u Gradskom vrtu gledati prvoligaški dravski derbi. Na osječki stadion stiže Varaždin, koji je u spomenutom razdoblju prošao pravu katarzu. Nekadašnji je Varteks, koji je bio ugledan klub HNL-a, bankrotirao, promijenio je ime u Varaždin, pod kojim je prošao dug i težak put povratka u elitno društvo.

Devedesetih godina prošlog stoljeća okršaji Osijeka i Varteksa bili su prava poslastica. Poslije je to blještavilo izbljedjelo jer su se oba kluba počela boriti s egzistencijalnim problemima. Osijek je sudbinu Varaždina izbjegao doslovce u posljednji tren, dolaskom u klub Ivana Meštrovića i Lörinza Meszarosa.

Desetljeće bez pobjede
Upravo je zbog te duge apstinencije zanimljivo malo se vratiti u povijest tih susreta. Recimo, u jesen 1994. utakmicu Osijeka i Varteksa u Gradskom vrtu gledalo je, iz današnje perspektive nezamislivih, 15.000 ljudi. No svjedoke vremena ta brojka neće iznenaditi jer Osijek je tada bio vodeća momčad prvenstva, a Varteks, predvođen Mumlekom, Vugrinecom i današnjim hrvatskim izbornikom Zlatkom Dalićem, bio je na petom mjestu s visokim aspiracijama. Bila je to zlatna godina osječkog nogometa, iz koje datiraju brojni rekordi, dovoljno je reći kako je na čak šest utakmica zabilježen posjet od deset ili više tisuća ljudi, a među tim utakmicama je, recimo, i susret sa Zadrom. Danas sve to zvuči kao znanstvena fantastika. Sličan predznak mogao bi imati i podatak da Osijek pobjedu nad varaždinskim klubom u Gradskom vrtu čeka čak 11 godina. Posljednja se dogodila još 17. kolovoza 2008., ali to nije bio i posljednji sudar tih suparnika na osječkom stadionu. Nakon te utakmice igrali su u Osijeku još triput i sva tri susreta završila su bez pobjednika. Naravno, uoči nedjeljne utakmice sve su to tek zgodne priče, ali bijelo-plavi ih trebaju doživjeti kao upozorenje da ni slučajno ne smiju pomisliti kako će lako doći do potrebne pobjede u toj utakmici, bez obzira na to što će Varaždinci u Osijek doći s prvoligaškim fenjerom u rukama.

Slatke brige
Uoči tog, za Osijek iznimno važnog, okršaja trener bijelo-plavih Dino Skender valjda će prvi put u svom mandatu imati i poneku slatku brigu. Ona će biti vezana uz izbor triju veznih igrača koja će držati sredinu terena. Prvi put su mu svi centralni veznjaci zdravi, a konkurenciju je u posljednjem tjednu prijelaznog roka dodatno zaoštrio dolazak Merveila Ndockyta. I zato će biti u poziciji da može birati. O mogućnosti izbora sanjaju mnogi treneri, ali uvijek se sjetimo mudrosti koju je davno izrekao Miroslav Ćiro Blažević: "Sine, nekada je bolje ne imati izbor, jer kad biraš, lako možeš pogriješti u izboru." Sumnjamo da će se Dino složiti s tom tezom, jer od početka sezone mučio se sa slaganjem veznog reda zbog stalnih izostanaka zbog ozljeda igrača. Zato će biti zanimljivo vidjeti kakav će biti njegov izbor u trenutku kada na raspolaganju ima baš sve raspoložive snage za sredinu terena. Nama se čini kako zapravo postoji samo jedna dvojba - Pilj ili Jugović. Reprezentativci Laszlo Kleinheisler i Mihael Žaper ne bi trebali biti upitni ako su se s akcija vratili u dobrom stanju. Ako već moramo prognozirati kako će Skender riješiti tu dvojbu, onda tipujemo na Marina Pilja. Prije svega zbog karaktera i zahtjeva utakmice. Osijek će ultimativno tražiti pobjedu, a u takvim okolnostima Piljeva prodornost i drskost u igri mogli bi dobiti prednost pred Jugovićevom pragmatičnosti i iskustvom. Ostalo je, što se sastava tiče, jasno. S obzirom na to da neće biti ozlijeđenog Petra Bočkaja, uz lijevu aut-liniju treba očekivati Talysa. Iako, u utakmici kakva bi trebala biti nedjeljna, kada se Osijek postavlja izrazito napadački, ne bismo se iznenadili ako bi za tu poziciju Skender izabrao Luku Marina.

Tim susretom s Varaždinom za Osječane praktično tek počinje prava sezona, jer sada je igrački kadar za nju konačno definiran.

Dalibor Keler
U NEDJELJU SUDAR NEKAD VELIKIH RIVALA
8
8

godina prošlo je od posljednjeg gostovanja Varaždinaca u Gradskom vrtu
3
3

posljednja susreta Osijek kao domaćin nije svladao Varaždin
11
11

godina Osijek čeka na pobjedu protiv Varaždinaca na svom stadionu
Najčitanije iz rubrike