Regija
GRADNJA U BABINOJ GREDI

Ni nakon više od pet godina nema dvorane
Objavljeno 13. rujna, 2019.
U Županiji čekaju dobivanje suglasnosti na glavni projekt od Ministarstva, a oni, pak, poručuju da to Zakonom nije predviđeno
BABINA GREDA

Nastavlja se saga oko gradnje školske sportske dvorane u Babinoj Gredi. Dogodilo se baš ono čega su se mještani i pribojavali. Stiže jesen, počela je i nova školska godina, a na gradilištu nije ni lopata zakopana i pitanje je hoće li uopće i biti do kraja godine. Nije još raspisana ni javna nabava za izbor izvođača radova čiji postupak traje oko dva mjeseca, a kada će biti – ne zna se!

"Slučaj dvorana" više ne žele komentirati ni općinski čelnici ni roditelji učenika kojima se godinama obećava da će imati jednake uvjete za nastavu tjelesnog odgoja i bavljenje sportom kao i njihovi vršnjaci u drugim dijelovima Hrvatske. Na spomen dvorane samo rezignirano odmahuju rukom i poručuju - sramota!

Čekaju odgovor
Gradnja je počela još 2014., a danas je, nakon gotovo pet i pol godina, sve na početku, gradilište je poravnano sa zemljom i parcela zjapi prazna. Šest metara duboka građevinska jama koja se prostirala na 1200 četvornih metara i ugrožavala učenike i okolne objekte, a koju je iskopao bivši izvođač radova prije negoli je završio u stečaju, zatrpana je još krajem prošle godine. Tako je odlučila Vukovarsko-srijemska županija, u čiju je nadležnost prešao projekt gradnje dvorane. Naime, zbog nesigurnosti do tada izvedenih radova i proteka dosta vremena odlučili su ići na preprojektiranje i sve raditi iznad zemlje. Od zatrpavanja jame prošlo je devet mjeseci, a na terenu pomaka nema. Umjesto da s prozora učionica učenici gledaju kako iz dana u dan gradnja dvorane napreduje, ondje se ne događa baš ništa.

Odlučili smo provjeriti gdje je zapelo i zašto radovi još nisu počeli, no umjesto konkretnog odgovora Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja lopticu prebacuju jedni na druge. Na upit kada će gradnja početi i što se čeka, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Vukovarsko-srijemske županije Jadranka Mustapić-Karlić u dahu odgovara: "Čekamo ministarstvo!"

- Mi smo s naše strane napravili sve što smo mogli. Od Ministarstva čekamo potvrdu glavnog projekta koji smo im poslali i još nismo dobili odgovor. Župan Božo Galić je prije deset dana pismeno tražio hitan sastanak kod ministrice i sada čekamo da nas primi, pa ćemo vidjeti – kazala je. Napominje da se pojavila potreba za više sredstava i objedinjenom javnom nabavom.

Jedinstvena nabava
Naime, izrađen je novi projekt i napravljen novi troškovnik i tržišne cijene su u odnosu prema onima od prije nekoliko godina, kada je rađen stari troškovnik, otišle gore. Prema izrađenim troškovnicima, ukupna vrijednost gradnje dvorane s opremanjem je približno 27 milijuna kuna s PDV-om. Za sada je osigurano 13 milijuna kuna (po tri milijuna Općina i Županija, a ostalo Ministarstvo).

U Županiji su, pojašnjava pročelnica, sve pripremili za javnu nabavu, za novac koji je trenutačno na raspolaganju, ali postoji bojazan da će, kada se ti radovi završe, gradnja opet stati dok se ne izabere izvođač za drugu fazu. I zato bi, smatra, a s tim se slaže i načelnik Babine Grede Josip Krnić, bilo puno bolje da ide jedna jedinstvena javna nabava za gradnju i opremanje dvorane, da se izabere izvođač koji će posao odraditi do kraja, a ne cjepkati ga u dvije faze, što bi opet moglo stvoriti probleme. A da bi se raspisala javna nabava za kompletan projekt, pojašnjava Krnić, prema Zakonu mora biti osigurano svih 27 milijuna kuna. I zato bi Ministarstvo, odnosno Vlada RH trebala dati garanciju da će u idućoj proračunskoj godini ili u dvije osigurati dodatna sredstva za gradnju dvorane.

U odgovoru na upit Glasa Slavonije iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam poručili da se za sve informacije obratimo Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je, kako navode, sukladno potpisanom sporazumu, nositelj projekta i svih potrebnih aktivnosti.

Marija Lešić Omerović
PREDSTAVNICI ŽUPANIJE ĆE U MINISTARSTVO
U Ministarstvu ističu da su svu raspoloživu gradilišnu dokumentaciju za dvoranu pri OŠ Mijata Stojanovića ustupili Vukovarsko-srijemskoj županiji 30. kolovoza 2017., koja od tada radi na novom projektu, a na čiji je idejni projekt Ministarstvo izdalo suglasnost 19. studenoga 2018. “Zakonom nije predviđeno davanje suglasnosti Ministarstva na glavni projekt”, poručuju. Navode da je na zahtjev Županije dogovoren sastanak “te pretpostavljamo da će nas na njemu izvijestiti o trenutnom stanju projekta o kojem o ovom trenutku nemamo više informacija”.
vrijednost
približno 27 milijuna kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike