Osijek
RADIONICA EK O TEMI ODRŽIVOG URBANOG RAZVOJA

Osijek je najuspješniji grad u povlačenju EU sredstava
Objavljeno 13. rujna, 2019.
U organizaciji Mreže urbanog razvoja (Urban Development Network) na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek jučer je započela radionica Europske komisije o temi održivog urbanog razvoja u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Događaj je okupio predstavnike državnih i lokalnih vlasti navedenih zemalja kao i kreatore politika i stručnjake s područja čitave Europske unije s ciljem poticanja međusobne suradnje, razmjene iskustava i primjera dobre prakse u kreiranju buduće generacije urbanih strategija.

Osijek je, zahvaljujući mehanizmima Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), jedan od hrvatskih gradova koji vrlo uspješno koristi sredstva Europske unije.

"Nije slučajno da smo za mjesto održavanja radionice odabrali Osijek. Prepoznali smo ga kao grad koji je vrlo uspješan u suočavanju s izazovima te ima dobre rezultate kada je u pitanju poduzetništvo i ulaganje u inovacije. Kada govorimo o urbanom razvoju, na primjeru javnog prijevoza, recimo, bitno je reći da prije kupnje autobusa treba dobro promisli kako utrošiti sredstva u nešto što će unaprijediti mobilnost građana bez posljedica za okoliš", rekla je direktorica Komisije za regionalnu i urbanu politiku EU-a Vittoria Alliata di Villafranca, dodavši da su i negativni demografski trendovi, odnosno iseljavanje stanovništva, jedan od razloga zašto su odabrali Osijek.

Dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je da Grad Osijek u ovom trenutku provodi projekte u vrijednosti od 87 milijuna eura, od čega je 67,5 milijuna sufinancirano iz fondova EU-a.

"Kada je riječ o ITU mehanizmima, Grad Osijek i naša urbana aglomeracija koriste iznimno opsežnu omotnicu sredstava u vrijednosti od 40 milijuna eura. Riječ je o projektima poduzetničke infrastrukture, javnog prometa, obnove brownfield lokacija, razvoja i unapređivanja kulturne baštine, sustava toplinarstva, a veliku pozornost poklanjamo i razvoju socijalnih usluga i obrazovanja. Kada je riječ o prijavi projekata, alokaciji i povlačenju sredstava, Osijek je najuspješniji hrvatski grad", rekla je Gamoš.

Događaju je nazočio i ministar Regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić, najavivši da će sredstva u okviru ITU-a u sljedećem programskom razdoblju, u kojem će opet sudjelovati i Osijek, biti još veća.

"Time je jasno da EU fondovi mijenjaju Hrvatsku i grad Osijek, koji je do sada ugovorio više od 60 milijuna eura europskih sredstava", rekao je Pavić. I. Alilović
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana