Osijek
BATAT NA EKO TRGU

Udruga Pobjede skuhala
veganski gulaš s batatom
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Proizvođač Marko Pavković batat uzgaja 12 godina i plasira ga diljem Hrvatske i na tržnici

Batat, a ne batak – poručili su jučer članovi Udruge "Pobjede" na ovotjednom Eko trgu, gdje su bili gosti kuhari, dok je Marko Pavković iz Jakšića predstavio jednu od najstarijih povrtnica – batat.

Ovu povrtnicu Pavković uzgaja već punih 12 godina i plasira ga diljem Hrvatske te je jedan od najvećih proizvođača batata čiji proizvod posjetitelji mogu kupiti svakoga dana na glavnoj tržnici. Iako se isprva čini da je uzgoj batata jednostavan poput uzgoja krumpira, naš sugovornik ističe da je riječ o itekako zahtjevnom uzgoju, čak desetak puta zahtjevnijem od uzgoja namirnice s kojom se batat često uspoređuje - krumpirom! Naime, kaže kako je potrebno mnogo ručnoga rada oko uzgoja batata, kao i mnogo ulaganja u polju. Batat se, kaže nadalje, sadi "na foliju" i navodnjava se, a to iziskuje dosta fizičkog rada. Dok će se krumpir ubrati s polja kombajnom, Pavković kaže da to s batatom nije moguće. No zato ova namirnica pruža brojne mogućnosti konzumacije.

- Ranijih godina kupcima sam morao pojašnjavati što je batat, a sad dolaze ciljano, znaju kako se priprema i što je to. Može se pripremiti na brojne načine, među kojima je i marmelada, razni namazi, a moguće ga je konzumirati i sirovog - pojasnio je Pavković. Prema pojašnjenju organizatorice Eko trga Ljiljane Olujić, batat skuhan na pari odličan je za dijabetičare, a skuhanog su ga, doduše u gulašu, jučer pripremili članovi Udruge "Pobjede".

Veganski gulaš, prema pojašnjenju članice Vlatke Balaš, pripremili su, osim od batata, još i sa sejtanom koji je, rekla je, izvrsna zamjena za meso. Uz dodatak poriluka i uz obvezni začin, dimljenu papriku, gulaš je zamirisao na Eko trgu, a kušali su ga brojni posjetitelji. Suradnja s Tržnicom, kaže, nastavit će se i nadalje.

Marija Mihelić
Tri grama sušenih vrganja - 10 kuna
Mnogi posjetitelji glavne tržnice ondje će potražiti mljevenu slatku papriku koje je ondje u izobilju, a cijena joj se kreće oko 150 kuna za kilogram. Zanimljiva je ponuda i sušenih vrganja koje se na tržnici prodaju u pakiranju od samo tri grama i stoje deset kuna. Tjestenina, uglavnom pakirana u vrećicu od 300 grama do pola kilograma stoji deset, odnosno 12 kuna. Kilogram malina stoji 40 kuna, a na tržnici je se može naći u pakiranju po 250 grama. U ponudi su i vinogradske breskve po cijeni od tri do pet kuna za kilogram, ovisno o veličini, baš kao i jaja čija je cijena od 0,70 do 1,60 kuna za komad.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike