Mozaik
BIT ĆE PRIKAZANA 23 FILMA, MEĐU NJIMA TRI HRVATSKA

Članovi žirija predstavili program Festivala 25 FPS
Objavljeno 13. rujna, 2019.

Članovi ovogodišnjeg žirija Festivala 25 FPS, koji počinje 26. rujna, u Zagrebu, tradicionalno festivalskoj publici predstavljaju svoje programe, a ove godine premijerno će prikazati odabrane filmove indijske i britanske kinematografije te klasike materijalnog filma.


Svaki član Velikog žirija publici se predstavlja posebno kuriranim programima sastavljenim od svjetskih klasika avangardnog i inovativnog filma koji sve teže nalaze put do domaćih festivalskih i kinorepertoara, što ga čini izuzetno vrijednom i rijetkom prilikom za sve filmofile. Ove godine u žiriju su Louis Henderson, britanski autor, dobitnik nagrade žirija kritike na prošlogodišnjem Festivalu 25 FPS, Kim Knowles, škotska kustosica specijalizirana za eksperimentalni, posebice analogni film, predavačica na Sveučilištu Aberystwyth te je selektorica za eksperimentalni film na Međunarodnom filmskom festival u Edinburgu, i Shai Heredia, indijska filmska autorica i kustosica, osnivačica međunarodnog festivala eksperimentalnog filma Experimenta, u Indiji, i dvostruka dobitnica festivalskog Grand prixa.


Kim Knowles u svojim "Refleksijama o materijalnom filmu" 28. rujna, u kinu SC-a prikazuje vrijedan i reprezentativan izbor materijalnog filma, uglavnom autorica. Prema njezinim riječima, taj program nije nužno feministički, nego se bavi prostorom, mjestom i prirodnim svijetom te njihovom kombinacijom s radikalnim tjelesnim gestama. Upotrebljavajući procese izbjeljivanja filmske trake, njenog zakopavanja u zemlju, namakanja, grebanja, šivanja, tiskanja, raznih ručnih obrada, filmovi predstavljaju svojevrsnu tapiseriju materijalnih intervencija koje ističu moć filma da gledatelja stimulira na izrazito fizički način, napominje se.


Među desetak naslova koje je izabrala ističe se "Fitilji" (Fuses, 1964.-1967.), kanonski i seksualno eksplicitni film ove godine preminule autorice i pionirke performansa Carolee Schneemann, "Slajdovi" (1970.), ručno printani film škotske autorice Annabel Nicolson s te filmovi novijeg datuma poput "Ni/je dio" (2019.) Vicky Smith.


Četiri filma iz programa filmske autorice i kustosice Shai Heredia zagrebačkoj će publici približiti djelić zanimljive indijske kinematografije u kojem se dokumentarni film na uzbudljiv način susreće s eksperimentalnim. Program, koji će se održati 29. rujna, obuhvaća radove snimljene od 1960-ih godina do danas, čime nudi izrazito kompleksan i dinamičan uvid u modernizaciju i liberalizaciju indijskog društva. Premijerno u Hrvatskoj prikazat će se upravo restaurirana verzija četrdesetominutnog filma "Priče s planeta Kolkata" (1993.), redatelja Ruchira Joshija, u kojem se kombinacijom osobnog pristupa i prikaza Kalkute u raznim filmovima i kinematografijama stvara neodoljiv portret ovog fascinantnog bengalskog grada, najavljeno je. Film "Ovaj dio one Indije" (1972.) redatelja SNS Sastryja gledatelje će približiti indijskoj mladeži sedamdesetih godina i to putem tema o obrazovanju, seksualnosti, represiji i mogućnostima slobode.
Festival će do 29. rujna u prostorima Studentskog centra u okviru natjecateljskog programa prikazati 23 filma, među kojima i tri hrvatskih autora (Silvestra Kolbasa, Renate Poljak i Mate Ugrina). Izvest će se dva performansa proširenog kina (Expanded Cinema). Ulaz na sve programe festivala je slobodan.Hina
FILM O POVIJESTI EUROPSKE KOLONIZACIJE
Koristeći se arheološkim metodama, Henderson se bavi globalnim socio-političkim dinamikama koje su definirane kapitalizmom, rasizmom i poviješću europskog kolonijalnog projekta. Odlučio je prikazati dugometražni film "Film o Temzi" (1986.), redatelja Williama Rabana, koji je u dijalogu s njegovim "More je povijest" (2016.). "Film o Temzi", koji je na programu 27. rujna, prikazuje London iz doba Margaret Thatcher i industrijski pad, sastavljen od arhivskih snimaka, zvuka i teksta koji bude sjećanja na Britansko Carstvo i iskrivljene ideale koji su stvorili projekt europske moderne.
Najčitanije iz rubrike