Mozaik
NICOLE KIDMAN NA TORONTO FILM FESTIVALU

Volim drame za odraslu publiku i izazovne uloge
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Drama “The Goldfinch” ekranizacija je istoimenog gotovo 800 stranica debela Pulitzerom nagrađena romana iz 2013. godine

Kad imate neku traumatičnu scenu, ili kad tumačite traumatičan lik, često se događa da vaše tijelo i vaš um ne “prepoznaju” razliku izmedu stvarnosti i fikcije - otkriva Nicole Kidman, referirajući se na ulogu koju tumači u filmu "The Goldfinch", čija je svjetska premijera održana na Medunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a koji traje do 15. rujna.

Mentalna ravnoteža
- Vi se psihički i fizički transformirate u lik koji tumačite, pa vam nakon završetka snimanja filma treba neko vrijeme da ga se otresete. To je vrlo zanimljiv fenomen o kojemu u posljednje vrijeme često razmišljam. Mislim da je jako važno da film generalno progovara i o životnim traumama i ekranizira i takve priče, ali ja se često pitam kako ostati mentalno uravnotežen ako se dobar dio svog glumačkog života susrećete s takvim pričama i takvim likovima? - dodaje Nicole.

Slavna holivudska glumica australskog podrijetla (manje je poznato da je Nicole Kidman zapravo Amerikanka rođena na Havajima i odrasla u Australiji), uistinu je posljednjih godina zaglibila u dramski zahtjevnim i psihički izazovnim ulogama, pa ne iznenađuje njezina filozofska izjava na konferenciji za novinare u Torontu nakon svjetske premijere filma. Dovoljno je prisjetiti se samo nekih uloga slavne glumice posljednjih godina u filmovima kao što su "Boy Erased", "Opčinjen" ("The Beguild"), "Destroyer", "Ubojstvo svetog jelena" ("The Killing of a Sacred Deer"), američka verzija argentinskog hita "Tajna u njihovim očima" ("Secret in Their Eyes"), kao i hvaljenoj HBO-ovoj seriji "Male laži" ("Big Little Lies"), u kojoj tumači žrtvu obiteljskog nasilja.

- Jednostavno volim drame za odraslu publiku i zahtjevne izazovne uloge, što da vam kažem. Ima nas još u Hollywoodu koji i dalje traže ozbiljne glumačke angažmane - uz šarmantan osmijeh gotovo da se opravdava holivudska zvijezda kada govori o vlastitim glumačkim preferencijama.

Pohvalila redatelja
Drama "The Goldfinch" ekranizacija je istoimenog gotovo 800 stranica debela Pulitzerom nagrađena romana iz 2013. godine autorice Donne Tarttu, u kojoj Nicole Kidman tumači glavu matrijahalne obitelji koja usvaja 13-godišnjeg dječaka čija je majka izgubila život u terorističkom napadu na poznati Muzej umjetnosti Metropolitan u New Yorku. U središtu zbivanja je tinejdžer čiji se odrasli život pretvara u patnju zbog osjećaja krivnje za smrt majke istovremeno skrivajući tajnu o krađi skupocjene slike iz 17. stoljeća koju je izvukao iz ruševina muzeja nakon bombaškog napada.

- Iako je za svaki film u stvaralačkom lancu redatelj najvažnija karika, to je posebno važno za male intimističke drame u kojima je naglasak na likovima i odnosima među njima - otkriva Nicole Kidman hvaleći redatelja filma Johna Crowleya i njegovu predanost likovima i dubinsko razumijevanje njihovih odnosa, otkrivajući kako je upravo suradnja s irskim filmašem koji se proslavio dramom "Brooklyn" nominiranom za tri Oscara bila glavni razlog prihvaćanja uloge.

- John dolazi iz kazališta i to je tajna njegove sposobnosti razumijevanja likova i prepoznavanja dramskih nijansi. On je vrlo detaljan u tome i u svakom trenutku zna što želi od nas glumaca u svakoj sceni, i pravo je zadovoljstvo raditi s takvim redateljem - zaključila je glumica, koju ćemo ove zime u kinima moži gledati u filmu "Bombshell" redatelja Jaya Roacha.

Iz Toronta: Stjepan HUNDIĆ
OTKRILA DETALJ IZ PRIVATNOG ŽIVOTA
Uvijek elegantna i graciozna, iako posljednjih godina izrazito (pre)mršava i s vidljivim posljedicama estetskih zahvata na licu, kapituliravši pred holivudskim terorom vječne mladosti i fizičke perfekcije, Kidman je pred sam kraj konferencije za novinare otkrila i malu tajnu iz njezina obiteljskog života koji dijeli sa slavnim američkim glazbenikom Keithom Urbanom i njihove dvije kćeri Sunday Rose i Faith Margaret, govoreći o simboličnosti sitnica i malih stvari koje nas prate tijekom života i koje imaju intimno veliku vrijednost, kao što je to u filmu ukradena slika.

- Kao i svi ljudi, i ja se vežem uz meni važne sitnice koje me podsjećaju na neke mi drage, bliske i važne ljude i događaje, pa sam razumjela kad je moj suprug našoj prvorođenoj kćeri poklonio svoju igračku iz djetinjstva s kojom ona spava od rođenja. Rekla nam je da će je sačuvati i pokloniti svojoj djeci, i to je nešto uistinu predivno i dokaz kako nam male stvari čine ono važno i kako nas mogu najjače povezati. Maxy (ime lutke njezinih kćeri) već je prilično uništena, ali pokušat ćemo je sačuvati u komadu kako bi se i sljedeće obiteljske generacije mogle igrati s njom - ispričala je Nicole.
redatelj
ZA MENE JE ON NAJVAŽNIJA KARIKA
Glumi glavu matrijahalne obitelji koja usvaja dječaka čija je majka poginula u terorističkom napadu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike