TvObzor
FILM “JOKER” NAGRAĐEN JE ZA NAJBOLJI FILM FESTIVALA U VENECIJI

Kritički nahvaljeno ostvarenje Todda Phillipsa sa spektakularnim Joaquinom Phoenixom
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Ovo je originalni prikaz podrijetla ovog zloglasnog lika, priča o nemiru čovjeka na rubu koji je poput svog grada, i vjerojatno zbog njega, sve bliže ponoru

Todd Phillipsov Arthur Fleck, kojeg nezaboravno utjelovljuje Joaquin Phoenix u ulozi Jokera osvojio je Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

Novi je Joker već i prije premijere dočekan hvalospjevima, tako da konačna pobjeda nije iznenađenje. Radi se o neispričanoj, samostalnoj priči o jednom od najpoznatijih i najozloglašenijih negativaca. To nije Gotham niti Joker kakve poznajemo sa stranica ili ekrana. Ovo je originalni prikaz podrijetla ovog zloglasnog lika, priča o nemiru čovjeka na rubu koji je poput svog grada i, vjerojatno zbog njega, sve bliže ponoru: Arthuru Flecku.

Arthur Fleck je čovjek koji se bori da pronađe svoj put u Gothamovu slomljenom društvu. U želji da ga obasja bilo kakvo svjetlo, odluči se okušati kao stand-up komičar, no čini se kako je uvijek on predmet ismijavanja. Uhvaćen u cikličkom postojanju između apatije i okrutnosti i, u konačnici, izdaje, Arthur donosi jednu lošu odluku za drugom, što dovodi do lančane reakcije eskalirajućih događaja u ovoj groznoj, alegorijskoj studiji karaktera.

Phillips nije samo angažirao Phoenixa, nego je napisao ulogu imajući ga na umu. Iako se u prošlosti opirao bilo kakvim žanrovskim projektima, već tri puta za Oscara nominirani Phoenix je bio zaintrigiran kad je čitao scenarij. Mislio je da je priča odvažna i složena.

Film Joker redatelja Todda Philipsa na Filmskom festivalu u Veneciji ispaćen je s osam minuta ovacija i uzvicima “Bravo!”, a kritičari ne prestaju hvaliti nastup glavnog lika, glumca Joaquina Phoenixa koji je ozbiljan kandidat za nagradu Oscar.

Preobrazba u propalog komičara Arthura Flecka koji postaje Joker za glumca nije bila jednostavna - kazao je kako je bilo “gotovo bolno” ući u lik tog popularnog negativca, uključujući i njegov prepoznatljivi, luđački smijeh koji je vježbao dugo vremena kako bi ga “pogodio”.

- Nisam mislio da ću uspjeti. Vježbao sam taj smijeh bez ikoga, a onda sam pozvao i Todda da me posluša. Bilo je jako neugodno, trebalo mi je dugo vremena za to - kazao je glumac i komentirao kako mu je problem bio i gubitak težine u kratkom roku te da je to također utjecalo na njegovu psihu. Arthur se uvijek bori s onim što želi reći i kako to želi reći. Njegovi instinkti se jednostavno ne uklapaju u prihvaćeni standard razgovora ili interakcije... ili bilo što drugo”, izjavio je Phoenix.

Prethodnici Joaquina Phoenixa koji su utjelovili Jokera prije njega postavili su ljestvicu visoko - najviše je ostala zapamćena uloga preminulog Heatha Leadgera u filmu “Batman: Vitez Tame” koja se do sada smatrala najboljom, a ne treba zaboraviti ni Jacka Nicholsona i Jareda Letoa.

Impresivnu glumačku postavu zaokružuju dobitnik nagrade Oscar Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Marc Maron, Bill Camp, Glenn Fleshler, Shea Whigham, Brett Cullen, Douglas Hodge i Josh Pais.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

Najčitanije iz rubrike