TvObzor
IGGY POP: FREE (CAROLINE INTERNATIONAL/LOMA VISTA)

Vječna potraga za slobodom
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Album koji zaslužuje da ga se sluša do iznemoglosti, kao uostalom i one iz 70-ih o kojima su nas nekoć učili

Slušajući osamnaesti samostalni album Iggyja Popa "Free", pomislio sam kako nikada neće odustati, kako će vječno snimati albume, možda više neće na turneje jer ipak su tu 72 godine, no njegov glas ima tu neku zaraznu toplinu, kakvu uglavnom imaju naše bake i djedovi, da bih ga mogao slušati kako mi čita neku epsku knjigu od tisuću plus stranica. Primjerice, to bi mogla biti knjiga "2666" Roberta Bolaña, s kojom se borim već godinama. No kako se moje želje neće ostvariti, ne preostaje mi ništa drugo nego se iznova baciti u svijet njegovih albuma, koji su, uglavnom, pokraj mene prolazili a da se nisam zaustavio upoznati se. Naravno, uvijek su postojali ti nekakvi albumi, iz vremena dok me još nije bilo, na kojima su Iggyu pomagali neki drugi, "talentiraniji" glazbenici, a koji danas imaju kultni status. Nažalost, takav je status dobio i njegov posljednji album "Post Pop Depression", koji je snimio surađujući s Joshom Hommeom.

U međuvremenu snimio je onaj zarazni EP "Teatime Dub Encounters" s dvojcem Underworld, a slušajući album "Free", ne mogu se oteti dojmu kako je James Newell Osterberg Jr. odvažniji od većine glazbenika koji se danas pokušavaju progurati na scenu i uzeti dio kolača. Slušajući ga kako recitira Lou Reedovu "We Are the People" ili pak Dylan Thomasovu "Do Not Go Gentle into That Good Night", dok ga prati truba Lerona Thomasa, ostajem bez riječi. Eksperiment koji si Iggy Pop u ovim godinama može priuštiti pokazao se idealnom kombinacija koja prođe brže nego što se okrenete, jer ekonomičnih pola sata albuma "Free" zaslužuje da ga se sluša do iznemoglosti, kao uostalom i one davne albume iz 70-ih o kojima su nas nekoć učili. Vitalni Iggy ne posustaje, a njegova poza u kojoj tako hrabro stoji cijelu karijeru danas izgleda kao spomenik neznanom junaku. Samo što tog junaka znamo, ili samo mislimo da znamo.

Nikola Kučar
iggypop.com
Nije ovo Iggyjev prvi spoken word album, “Avenue B” s kraja prošlog stoljeća bio je još jedno slično izdanje, na kojemu se Pop više posvetio svojoj pisanoj riječi nego ritmu. Tada je naišao na uglavnom negativne komentare, a danas, dvadeset godina poslije, slična ploča, kakva je “Free”, zvuči moćno i označava novi smjer za starog pankera koji ne posustaje.
Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike