TvObzor
OBJAVLJEN “ORIGINAL ALBUM COLLECTION VOL. 1” MIŠE KOVAČA

Šest albuma objavljenih u razdoblju od 1971. do 1982. godine
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Pjesme s prvog albuma u većini potpisuje Đorđe Novković, skladatelj koji je napisao i prvu Mišinu pobjedničku pjesmu "Više se nećeš vratiti"

Miši Kovaču, legendi hrvatske zabavne glazbe i najprodavanijem izvođaču u povijesti diskografije ovih prostora, posvećena je bila prva večer ovogodišnjeg Splitskog festivala. Te je večeri, u ime Hrvatske diskografske udruge, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac uručio Miši priznanje Multi-platinum award za prodanih 20 milijuna nosača zvuka. To je definitivno Mišina godina i dok se za objavu priprema “Antologija”, s izborom od 140 pjesama, svjetlo dana ugledalo je izdanje “Mišo Kovač – Original Album Collection Vol. 1”. Tu vrhunsku ediciju upotpunilo je ovo sjajno izdanje sa šest albuma objavljenih u razdoblju od 1971. do 1982. godine. Redom su to albumi: “Mišo Kovač” (1971.), “Ovo je naša noć” (1977.), “Uvijek ima nešto dalje” (1979.), “Čovjek bez adrese” (1980.), “Jači od vjetra” (1981.) i “Dalmacija u mom oku” (1982.).

Mišo Kovač, ime koje izaziva strahopoštovanje i divljenje, pjevač je s najviše prodanih ploča u regiji, koji je svoju diskografsku karijeru počeo objavom singl ploče “Ne mogu prestat da te volim/Ti si bila dio svijeta” iz 1964. u izdanju Jugotona. Prvi LP “Mišo Kovač” svjetlo dana ugledao je 1971., također u izdanju Jugotona, danas Croatia Recordsa. Album otvara pjesma “Proplakat će zora” autora Stjepana Mihaljinca i Dragutina Britvića, s kojom je Mišo Kovač te iste godine pobijedio na Splitskom festivalu. Apsolutni pobjednik Splita ‘71. prema glasovima stručnog žirija, novinara i publike, Mišo Kovač još je tri puta pobjeđivao na najstarijem festivalu zabavne glazbe: godine 1977. s pjesmom “Noćas ćemo zemlji ko materi reći”, “Ne tuguj, Dalmacijo” 1979. i “Dobra ti večer, mati moja” 1980.

Njegova karizma i veliki hitovi iza kojih stoje najbolji autori učinili su ga kraljem zabavne glazbe. Pjesme s prvog albuma u većini potpisuje Đorđe Novković, skladatelj koji je napisao i prvu Mišinu pobjedničku pjesmu “Više se nećeš vratiti”, izvedenu na festivalu Vaš šlager sezone 1969., i koji je obilježio njegov najznačajniji opus. Drugi album u ovom box setu je album “Ovo je naša noć” iz 1977., na kojem Mišine hitove potpisuju njegovi sugrađani, Šibenčani Dušan Šarac i Krste Juras, a svakako najpoznatiji među tim hitovima je “Pozdravi mi ženu plave kose”. Dvije godine poslije objavljuje album “Uvijek ima nešto dalje”, a već 1980. objavljuje svoj sedmi studijski album “Čovjek bez adrese”, što ga otvara evergrin “Jedina prava bila je ona”. Upravo su osamdesete godine prošlog stoljeća bile vrijeme u kojem je Mišo otpjevao najviše svojih hitova, a svake godine objavljivao je albume dijamantnih naklada. Posljednja dva albuma u ovom box setu su “Jači od vjetra”, objavljen 1981., što ga otvara evergrin “Nikoga nisam volio tako”, i 1982. objavljen album “Dalmacija u mom oku”, s kojim se opet vraća suradnji s Dušanom Šarcem i Krstom Jurasom, a koji su obilježile istoimena naslovna pjesma, “Šibenske kale”, “Smokva pokraj kuće” i druge.

O Mišinoj veličini svjedoči i činjenica da će svi njegovi albumi u izdanju Jugotona, odnosno Croatia Recordsa, naći svoje mjesto unutar edicije “Original Album Collection” pa nas tako uskoro očekuje i objava drugog i trećeg dijela.

Nikola Kučar