Kultura
RETROSPEKTIVA UZ 25 GODINA KARIJERE U MUZEJU MIMARA

Nikola Plečko do sada je objavio oko 10.000 karikatura
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Retrospektiva upućuje na Prijeku potrebu karikature kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva

Retrospektivna izložba karikatura Nika Titanika u povodu 25 godina karijere Kronika hrvatske gluposti otvara se u utorak, 24. rujna, u Muzeju Mimara. Kustosica izložbe koja se može pogledati do 24. listopada je Sonja Švec Španjol.


Izložba predstavlja povijest, razvitak, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za jedne dnevne novine. Njegova arhiva ima oko 10.000 objavljenih karikatura. Istodobno, ova retrospektivna izložba upućuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta.


Nik Titanik u svojim se radovima često dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazizvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa ni samog sebe.


Djelovanje Nika Titanika obuhvaća portretnu i geg-karikaturu odnosno situacijsku karikaturu, stoji u najavi izložbe. Portretnoj karikaturi primarno je bio posvećen na početcima svojeg djelovanja, ali se i danas njome aktivno bavi, prvenstveno u kontekstu izrade karikatura po narudžbi. Kod portretne karikature naglasak je uvijek na psihološkoj studiji karaktera, a Nik crtež obogaćuje nizom popratnih detalja i rekvizita, što je stilska odlika i njegovih geg-karikatura. U području situacijske karikature Nik Titanik na dnevnoj bazi izrađuje dvije karikature: dnevnopolitičku i športsku. Dnevnopolitička karikatura je najprikladnija za izražavanje kritike društva, a često poprima i karakter satire. Karikaturu svakodnevice Nik često ističe kao najdraže područje unutar kojega obrađuje šport, a često i univerzalne društvene teme kao što su muško-ženski odnosi, seks, prijateljstvo, posao, obiteljski odnosi, a dotiče se i pitanja kulture, umjetnosti i ekologije.


Izložba obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura, od prvih radova nastalih u drugoj polovini 80-ih preko prvog objavljenog rada 1994. pa do aktualnih. Kronološki prate razvitak stila i tema, uvođenje stalnih i prepoznatljivih likova poput Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića te problematiziraju portretnu i situacijsku karikaturu, kao i podjelu na sportsku, političku i svakodnevnu. Posjetitelji će moći razgledati originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale.
- Komedija, humor, satira, ironija, karikatura… sve što u sebi sadrži duhovitost često je kroz povijest degradirano kao manje vrijedno. Ponekad je mnogo teže osmisliti ingeniozno, lucidno i pronicljivo duhovito djelo, negoli tragediju ili dramu koja će kod ljudi izazvati tugu i empatiju. (...) "Humor je ozbiljan posao", izjava je koju vežemo uz lik i djelo Nika Titanika. Karikatura je "najbistriji izraz čuvstva istine", ona je korektiv društva i ne štedi nikoga. Utoliko autor nosi veliku odgovornost baveći se dnevnopolitičkom karikaturom. Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, odnosno ne dopuštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice akceptirajući ga kao normalno. Živim bojama, osebujnim likovima i mnoštvom detalja Nik Titanik karikaturama ilustrira, problematizira i propitkuje probleme u društvu potičući promatrača na aktivno promišljanje prostora i vremena u kojemu živi. Karikatura, unatoč postupnom nestajanju iz tiskanih medija, i dalje ostaje prijeko potrebno sredstvo kritike koje utječe na javno mišljenje i upozorava na aktualne probleme - piše kustosica. N.Vek.
PRVA PORTRETNA KARIKATURA: GOBAC
Nikola Plečko (Zagreb, 1974.) zaljubljen je u crtanje od malih nogu, prvi strip crta 1980. i intenzivno se bavi crtanjem tijekom osnovnoškolskog, srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja. Iako je prvu karikaturu nacrtao 1986., tek krajem 1993. počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom i dobiva angažman u studentskom listu Puls gdje mu objavljuju prvi rad u karijeri početkom 1994. (karikatura Davora Gopca). Slijedi suradnja s tjednicima Danas, Panorama, NET itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVIJE VINKOVAČKE PREMIJERE

Počinju Antičke filmske večeri

2

ZAVRŠIO JE 75. FILMSKI FESTIVAL U LOCARNU

Hrvatskoj drami “Sigurno mjesto” čak tri nagrade

3

28. SFF: HRVATSKA SERIJA DOBILA SRCE SARAJEVA

Najbolja serija “Područje bez signala”