Kultura
RETROSPEKTIVA UZ 25 GODINA KARIJERE U MUZEJU MIMARA

Nikola Plečko do sada je objavio oko 10.000 karikatura
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Retrospektiva upućuje na Prijeku potrebu karikature kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva

Retrospektivna izložba karikatura Nika Titanika u povodu 25 godina karijere Kronika hrvatske gluposti otvara se u utorak, 24. rujna, u Muzeju Mimara. Kustosica izložbe koja se može pogledati do 24. listopada je Sonja Švec Španjol.


Izložba predstavlja povijest, razvitak, stil i djelovanje jedinog suvremenog karikaturista koji na dnevnoj bazi crta dvije karikature za jedne dnevne novine. Njegova arhiva ima oko 10.000 objavljenih karikatura. Istodobno, ova retrospektivna izložba upućuje na važnost i prijeku potrebu karikature u suvremenom društvu kao duhovitog, ali nerijetko i oštrog i pronicljivog korektiva društva i svijeta.


Nik Titanik u svojim se radovima često dotiče rapidne degradacije ljudskih moralnih vrijednosti poentirajući tko se danas smatra uspješnim i je li riječ o konkretnim uspjesima poput obrazovnog, znanstvenog ili tehnološkog napretka ili je riječ o kvazizvijezdama bez pokrića. Nik Titanik za sebe kaže da je kroničar hrvatske gluposti, a u svojim karikaturama ne štedi nikoga, pa ni samog sebe.


Djelovanje Nika Titanika obuhvaća portretnu i geg-karikaturu odnosno situacijsku karikaturu, stoji u najavi izložbe. Portretnoj karikaturi primarno je bio posvećen na početcima svojeg djelovanja, ali se i danas njome aktivno bavi, prvenstveno u kontekstu izrade karikatura po narudžbi. Kod portretne karikature naglasak je uvijek na psihološkoj studiji karaktera, a Nik crtež obogaćuje nizom popratnih detalja i rekvizita, što je stilska odlika i njegovih geg-karikatura. U području situacijske karikature Nik Titanik na dnevnoj bazi izrađuje dvije karikature: dnevnopolitičku i športsku. Dnevnopolitička karikatura je najprikladnija za izražavanje kritike društva, a često poprima i karakter satire. Karikaturu svakodnevice Nik često ističe kao najdraže područje unutar kojega obrađuje šport, a često i univerzalne društvene teme kao što su muško-ženski odnosi, seks, prijateljstvo, posao, obiteljski odnosi, a dotiče se i pitanja kulture, umjetnosti i ekologije.


Izložba obuhvaća nekoliko stotina originalnih crteža i printeva digitalno izvedenih karikatura, od prvih radova nastalih u drugoj polovini 80-ih preko prvog objavljenog rada 1994. pa do aktualnih. Kronološki prate razvitak stila i tema, uvođenje stalnih i prepoznatljivih likova poput Štefice Jambriščak i Mije Sadomazođubrilovića te problematiziraju portretnu i situacijsku karikaturu, kao i podjelu na sportsku, političku i svakodnevnu. Posjetitelji će moći razgledati originalne crteže, kataloge, osvojene nagrade i ostale dokumentarne materijale.
- Komedija, humor, satira, ironija, karikatura… sve što u sebi sadrži duhovitost često je kroz povijest degradirano kao manje vrijedno. Ponekad je mnogo teže osmisliti ingeniozno, lucidno i pronicljivo duhovito djelo, negoli tragediju ili dramu koja će kod ljudi izazvati tugu i empatiju. (...) "Humor je ozbiljan posao", izjava je koju vežemo uz lik i djelo Nika Titanika. Karikatura je "najbistriji izraz čuvstva istine", ona je korektiv društva i ne štedi nikoga. Utoliko autor nosi veliku odgovornost baveći se dnevnopolitičkom karikaturom. Nik Titanik u ulozi lucidnog kroničara aktualnog vremena britkim humorom ukazuje na neuralgične točke društva i države provocirajući reakciju, odnosno ne dopuštajući pojedincu da se uljuljka u izopačeno stanje današnjice akceptirajući ga kao normalno. Živim bojama, osebujnim likovima i mnoštvom detalja Nik Titanik karikaturama ilustrira, problematizira i propitkuje probleme u društvu potičući promatrača na aktivno promišljanje prostora i vremena u kojemu živi. Karikatura, unatoč postupnom nestajanju iz tiskanih medija, i dalje ostaje prijeko potrebno sredstvo kritike koje utječe na javno mišljenje i upozorava na aktualne probleme - piše kustosica. N.Vek.
PRVA PORTRETNA KARIKATURA: GOBAC
Nikola Plečko (Zagreb, 1974.) zaljubljen je u crtanje od malih nogu, prvi strip crta 1980. i intenzivno se bavi crtanjem tijekom osnovnoškolskog, srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja. Iako je prvu karikaturu nacrtao 1986., tek krajem 1993. počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom i dobiva angažman u studentskom listu Puls gdje mu objavljuju prvi rad u karijeri početkom 1994. (karikatura Davora Gopca). Slijedi suradnja s tjednicima Danas, Panorama, NET itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije.
Možda ste propustili...

MARIO KOVAČ, ŽIVOT JE NEPREDVIDLJIV DRAMATURG

Na autorsku smo podlogu dodali svog kreativnog ludila

SPREČAVANJE ŠIRENJA ZARAZE

Neće biti održan ni 67. Pulski festival

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TOMISLAV PINTARIĆ, NOVI RAVNATELJ

Teško je nastaviti koracima Hajoša

2

ODGOĐENA MANIFESTACIJA U DRENOVCIMA

Novi termin 31. pjesničkih susreta 25. rujna

3

DO 17. KOLOVOZA 32 NASLOVA U 44 IZVEDBE

Premijerom Verdijeve opere "Lombardijci" sutra počinje 66. Splitsko ljeto