Novosti
MILORAD PUPOVAC POZVAO JE DA SE PRESTANE S REVIZIJOM PROŠLOSTI

Predsjedništvo SDSS-a nije odlučilo o odlasku iz vladajuće koalicije
Objavljeno 11. rujna, 2019.

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac izjavio je kako će o odlasku ili ostanku SDSS-a u vladajućoj koaliciji odlučiti stranačka tijela te pročitao izjavu u kojoj ističe da je ohrabren reakcijama u kojima je veliki broj utjecajnih glasova "osudio vezu današnje Hrvatske s NDH."

- Na Predsjedništvu SDSS-a razgovarat ćemo o tome što i o čemu smo razgovarali s koalicijskim partnerima, uključujući i premijera. Na članovima Predsjedništva stranke je da ocijene koju odluku donijeti - rekao je Pupovac na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. "U ovoj vladi i koaliciji, u Saboru ima potencijala, a uvjeren sam da ima spremnosti za tu vrstu suradnje i čvrstog djelovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma. Spreman sam surađivati s najširim spektrom političkih i nepolitičkih aktera da od Hrvatske stvorimo zemlju mira. Otklonit ćemo i izvore nasilja prema Srbima i drugima zbog kojih smo morali javno reagirati", istaknuo je Pupovac pozivajući da se prestane s revizijom prošlosti koja ide dotle da se pripadnicima kvislinških režima odaju državne i vjerske počasti. "Uklonimo ušata slova ‘U‘ s naših fasada i prometnica, sankcionirajmo ustaške znakove i poruke", poručio je.

Osvrćući se na svoje prethodne izjave koje su izazvale buru u javnosti, rekao je kako nitko od njega ne treba tražiti da današnju demokratsku Hrvatsku ne uspoređuje s kvislinškom i zločinačkom NDH. "Ja tu razliku jako dobro znam. I ne samo da je znam, ja tu razliku živim, i za nju, i zbog nje, tri desetljeća politički djelujem u Hrvatskoj", kazao je. "Što se tiče isprike - ja sam u ovoj zemlji bio nazivan raznim imenima za koje ne mislim da označavaju ono što jesam ili što stranka jest. Ja nisam četnik, ali od onih koji to kažu nikada neću tražiti ispriku. Ja nisam četnik i nikad to neću biti", rekao je predsjednik SDSS-a.

Sjednica proširenog predsjedništva i županijskih organizacija SDSS-a održana je pak nedugo nakon Pupovčeva susreta s novinarima. Kako se neslužbeno doznaje, konačna odluka o odlasku iz koalicije ili o nastavku participiranja u njoj tamo nije donesena. Navodno je dogovoreno da će se još razgovarati, kako na razini stranke, tako i s koalicijskim partnerima.

Pismo Pupovcu u srijedu je uputila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u kojemu ga obavještava "kako s pozornošću prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimjeren, neprihvatljiv i zlonamjeran način kritizira Republiku Hrvatsku." Odlučna u namjeri da kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumijevanja i prosperiteta, predsjednica Grabar-Kitarović sa žaljenjem zaključuje kako Pupovac nije pozorno pročitao njezino pismo iz 2016. te ga podsjeća na njegov sadržaj. I.Bošnjak
KOSOR: NIJE POREKAO NI JEDAN SVOJ STAV
“Poražavajuće je da Pupovac praktički hrani one o kojima govori. Njegov pristup politici, komentari i uspoređivanje Hrvatske s NDH hrane desničare i sve koji prave etnički motivirane incidente”, rekao je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, nazivajući Pupovčev istup “katastrofalnim”. Kosor je prethodno izjavio da će HSLS istupiti iz koalicije ako se Pupovac ne ispriča i odstupi od nedavnih izjava. Na Facebooku je u srijedu objavio: “Zaštita Srba, hrvatskih državljana od nasilja u Hrvatskoj ‘da’, dijeljenje lekcija demokratskoj Hrvatskoj od strane SDSS-a ‘ne’. U nedjelju, 15. rujna, na Središnjem vijeću HSLS-a odlučit ćemo ostajemo li u ovakvoj koaliciji.” “Pupovac nije porekao ni jedan svoj stav ni iz Sarajeva, ni iz Zagreba o Hrvatskoj kao remetilačkom faktoru i faktoru nestabilnosti”, kaže dodajući kako ne može prejudicirati odluku Središnjeg vijeća. Ističe pak da nema bolje koalicije koja bi riješila pitanje manjina od koalicije HDZ-a, na čijem je čelu demokrat kao Andrej Plenković koji jest za suradnju s manjinama, HNS-a, HSLS-a i klubova nacionalnih manjina. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike