Svijet
NAKON DIPLOME JOŠ DVIJE GODINE

Strani će studenti moći ostati u Britaniji
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Strani studenti moći će ostati u Velikoj Britaniji dvije godine nakon što diplomiraju i tražiti posao, objavila je u srijedu vlada. Strani su studenti dosad mogli ostati u Britaniji samo četiri mjeseca nakon završetka studija, prema pravilima koja je donijela bivša premijerka Theresa May dok je bila ministrica unutarnjih poslova.

"Važan je kulturni i gospodarski doprinos međunarodnih studenata našoj zemlji i sveučilištima. Njihova prisutnost koristi Britaniji", rekao je ministar obrazovanja Gavin Williamson. "Naša sveučilišta nastoje biti otvorene globalne institucije. Uvođenjem viza nakon diplome osiguravamo da naš prestižni obrazovni sektor nastavi privlačiti najbolje talente iz cijeloga svijeta u globalnu Britaniju", dodao je. Vlada navodi kako će se novim pravilima omogućiti studentima da rade ili traže posao s bilo kakvom razinom vještina. Nakon toga se mogu prebaciti na vizu za kvalificirane radnike, ako pronađu posao za koji ispunjavaju uvjete.

Neće se ograničiti broj studenata koji se mogu prijaviti za vize nakon diplome. Godišnje u Britaniji studira oko 450.000 stranih studenata. Nova pravila počet će se primjenjivati na studente koji sljedeće godine upišu preddiplomski studij ili viši tečaj bilo kojeg smjera na britanskim sveučilištima ili u drugim višim obrazovnim ustanovama. "Bilo je i vrijeme. Ta politika trebala se promijeniti odavno. Britanija mora biti otvorena za najbolje talente iz cijeloga svijeta", tvitao je ministar financija Sajid Javid. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike