Regija
TRIBINA O KULTURNOJ PONUDI U GRADU

Miholjčani žele predstave, književne susrete, klasičnu glazbu...
Objavljeno 12. rujna, 2019.
DONJI MIHOLJAC - U velikoj vijećnici Dvorca Mailath održana je tribina o javnim potrebama u kulturi koju je sazvao Grad Donji Miholjac, a na kojoj su sudjelovali predstavnici udruga u kulturi, ustanova i institucija, osnovne i srednje škole te voditeljica Odsjeka za društene djelatnosti Vesna Miličić. Moderator je bio zamjenik gradonačelnika Donjeg Miholjca Tomislav Brusač, koji je naglasio kako mu je želja bila da se javno progovori o problemima s kojima se suočavaju pripadnici udruga, s naglaskom na lokalno i nacionalno sufinaniranje projekata te razvoj kulturne ponude i planiranje kulturnih sadržaja u gradu. Predstavljeni su rezultati istraživanja koje je od strane organizatora proveo dogradonačelnik Tomislav Brusač. Prema tom anketnom istraživanju, veći dio ispitanih tvrdi da nisu zadovoljni brojem i kulturnom ponudom te da bi uz postojeće manifestacije i sadržaje trebalo organizirati književne susrete, kazališne predstave i koncerte klasične glazbe. Brusač je nekoliko puta naglasio potrebu umrežavanja i povezivanja organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti i javnih ustanova. Istaknuo je važnost sudioničkog upravljanja u kulturi i veću odgovornost udruga u kreiranju društveno-političke scene u gradu.

- Bit ću oštar i reći da udruge koje ne budu bile spremne na suradnju i neće se odazivati zajedničkim sastancima neće dobiti sredstva iz gradskog proračuna - poruka je dogradonačelnika Brusača. Dodao je da u gradu postoji 80 udruga različitih djelatnosti koje redovito prijavljuju svoje programe za sufinanciranje. Što se tiče programa za Dan grada, stigli su zahtjevi za isplatu 174.205 kuna, a Grad je udrugama za njihove aktivnosti odobrio 110.000 kuna.

Pojedini akteri tribine upozorili su da u rujnu ima previše manifestacija, a pola godine je bez događanja. No dogradonačelnik je rekao da rujan obiluje sadržajima jer su ih prijavile udruge, a na temelju javnog poziva za sudjelovanje u programu obilježavanja Dana grada. Također je naglasio potrebu edukacije i jačanja kapaciteta udruga u pisanju projekata i prijava na natječaje te je sudionike tribine informirao o natječajima Ministarstva kulture i fondova EU.
S. Fridl
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana