Osijek
INFORADIONICA

Stvaramo previše otpada po osobi
Objavljeno 12. rujna, 2019.
U Poduzetničkom inkubatoru BIOS održana je jučer edukativno-informativna radionica za predstavnike medija o održivom gospodarenju otpadom, kao dio projekta "Čist grad - naš ponOS". Riječ je nizu aktivnosti koje će se održavati sve do 29. travnja 2020. s ciljem podizanja svijesti građana i dionika gospodarskog sektora na području Grada Osijeka u smislu promišljanja o kružnom gospodarstvu, potrebi smanjenja nastanka otpada, korisnosti ponovne upotrebe predmeta, kompostiranja, pravilnog postupanja s građevinskim otpadom, recikliranja te o vrijednosti otpada kao sirovine i mogućnostima njegove oporabe radi smanjenja otpada na odlagalištima. Upravo su građani, i to sve dobne skupine, ključ promjene u društvu, jer i dalje stvaramo 370 kilograma otpada po osobi godišnje, što je daleko od europskih (i planiranih) 57 kilograma. Nebriga o okolišu i neodgovorno gospodarenje otpadom neće se negativno odraziti samo na prostor oko nas nego i na državnu, pa i lokalnu, blagajnu, jer su predviđene kazne koje će sezati i do 200 eura po toni proizvedenog otpada. Za informaciju, u gradu se godišnje očekuje između 22.000 i 23.000 tona komunalnog otpada. Inače, vrijednost projekta je nešto iznad 2,3 milijuna kuna, od čega Europska unija sufinancira 85 posto, tj. nešto više od dva milijuna kuna.


Kako bi svatko od nas pridonio boljitku i očuvanju okoliša, mogao bi se voditi riječima koje je davno izrekao Marco Polo, a to je i jedna od poruka radionice: Ne možemo promijeniti budućnost, ali možemo promijeniti navike koje će promijeniti budućnost. E.N.
I DVORIŠTA
Uskoro se očekuju i otvorenja dugoočekivanih reciklažnih dvorišta Retfala i Gornji grad, koja su izgrađena i u postupku su upisa u očevidnik za odlagalište, što bi trebalo biti najkasnije krajem rujna ili početkom listopada. Osim reciklažnog dvorišta na Jugu 2 i spomenuta dva odlagališta očekuje se i gradnja reciklažnog dvorišta Donji grad, čime bi Osijek dobio četiri stacionarna prikupljališta otpada. Inače, 2018. godine na taj je način prikupljeno 909,97 tona odvojenog komunalnog otpada.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike