Osijek
KONKRETNA PONUDA

Ako ga ne kupi Grad, Iktus će postati konzulat?
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Mepas grupa, u čijem sastavu posluje Saponija, očekuje da se do kraja godine riješi prodaja

O prodaji zgrade Iktusa (i pratećih otvorenih sportskih površina), koja je u vlasništvu dioničkog društva Saponije, već smo pisali početkom srpnja, kada je objavljen oglas o prodaji. Tada se aktiviralo pitanje i budućnosti veslačkog kluba, prema kojemu cijeli taj objekt zapravo i nosi ime. Čini se kako u prvo vrijeme ovo pitanje nitko nije uzimao za ozbiljno, sve dok nedavno nije došla konkretna ponuda. Tada su se stvari zaoštrile, jer teoretski, novi vlasnik može veslače poslati na ulicu...

U Saponiji tek otkrivaju kako postoji interes kupaca, ali da je još uvijek sve otvoreno. U potrazi za imenima potencijalno zainteresiranih kupaca, iskristaliziralo se jedno - ono Branka Ostovića, osječkoj javnosti poznatog poduzetnika i filantropa. On se nedavno odlučio i na kupnju tzv. vile Batori, pa se čini logično da se odluči investirati u još jednu nekretninu, tim više jer ova ima jedinstvenu lokaciju na gradskom šetalištu. Na izravan upit je li on potencijalni kupac zgrade Iktusa, odgovorio je kako “nema komentara”.

A oni koji su u gradskim kuloarima spremni komentirati, kažu da se na stolu Saponije našla ponuda “teža” od deset milijuna kuna te da, ako se doista spomenuti poduzetnik odluči za kupnju, Iktus bi bio izvrsna lokacija za izmještanje konzularnog predstavništva strane države, koje je ionako u zakupu u Ostovićevim nekretninama. No to je već u domeni nagađanja.

Ipak, izvjesno je da u Saponiji imaju razumijevanja prema osječkim veslačima te da su zaintresirani naći rješenje koje bi zadovoljilo obje strane. A ono bi bilo, primjerice, da Grad Osijek otkupi ovu nekretninu.

Zdravko Pavić, koji je u Saponiji operativno zadužen za realizaciju ove transakcije, kaže kako su po objavi oglasa imali kontakt s Upravom Iktusa te da su se oni obvezali o tome izvijestiti, pa i zainteresirati Gradsku Upravu.

Daniel Srb, predsjednik Iktusa, pokazat će nam pismo kojim su u srpnju o ovome izvijestili Grad, ali i upozorili kako se uvjetno radi i o imovini Grada Osijeka. Iako je vlasnički sve čisto - Saponija se vodi kao vlasnik 1/1, postoji tumačenje prema kojemu bi Grad mogao osporiti prodaju “trećemu”. Povijest pokazuje da je investitor gradnje objekta bila Zajednica općina Osijek koje je za tu svrhu podiglo kredit. Otplatu tog kredita na sebe je vremenom preuzela Saponija i na osnovu toga se u vremenu nakon Domovinskog rata jednostavno upisala kao vlasnik. No kada se i Grad Osijek formirao kao pravno tijelo, Iktus se također našao na listi gradske imovine. Poslije su se ipak isknjižili u korist Saponije, koja je sve do danas, uz sponzorstvo kluba, preuzela sve troškove oko održavanja zgrade, plaćanja enegrenata, komunalija, pa i poslovanja restorana. Dakle pitanje prodaje bi ipak moglo postati i dnevno-političko pitanje. No za sada iz Grada Osijeka ne dolazi nikakav prijedlog ili razmišljanje. Bilo kako bilo, naš informator nam kaže kako vlasnik Mepas grupe, u čijem sastavu posluje Saponija, očekuje da se do kraja godine riješi pitanje ne samo ove, nego i ostalih nekretnina u vlasništvu Saponije, a koje nisu uključene u proizvodni ciklus. Što znači da je svaki kupac dobrodošao.
Dario Kuštro
BEZ DOGRAĐIVANJA
Rješenje o kojemu se razmišlja je da novi vlasnik u idućih pet godina ostavi mogućnost korištenja prizemlja veslačima, koji bi za to vrijeme trebali pronaći za novu lokaciju. Budući vlasnik ne smije ništa dograđivati, ali unutrašnjost može prilagoditi.
ponuda
navodno više od 10 milijuna kn
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike