Ekonomija
MINISTARSTVO POJAČAVA MJERE ZAŠTITE

Država će financirati odstrel divljih krmača
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Ministarstvo poljoprivrede planira uvođenje novčanih nagrada građanima za dojavu o lokacijama gdje ima uginulih divljih svinja

S ciljem poduzimanja mjera za brzu determinaciju lokacija u slučaju pojave virusa afričke svinjske kuge te sprječavanja eventualnog širenja na druge farme, Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s predstavnicima svih relevantnih čimbenika usvojilo nekoliko važnih zaključaka.Naime, posljednji slučaj izbijanja te smrtonosne bolesti domaćih i divljih svinja u susjednoj Srbiji jasno pokazuje da se rizik od izbijanja bolesti ne može precizno ograničiti na određeno područje (primjerice, ograničavanje uz granicu sa zaraženom zonom). Budući da je pred Hrvatskom vrijeme tradicionalnih svinjokolja i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, što dodatno povećava rizik od pojave bolesti, Ministarstvo najavljuje da će se za sva gospodarstva koja ne ispunjavaju minimalne biosigurnosne uvjete odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju Hrvatske.


Iznimno, klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dopušteno samo ako prije toga ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.
Klinički pregled nije potrebno provoditi ako se žive svinje otpremaju s gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt.


Iako je svijest lovaca znatno porasla s obzirom na obveze dostave uzoraka uginulih divljih svinja te provedbu biosigurnosnih mjera u lovištima, potrebno je intenzivirati i druge mjere iz naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, a koje se odnose na pojačani odstrel u svrhu smanjenja populacije. Mjera pojačanog odstrela od strane Ministarstva poljoprivrede sufinancirana je besplatnom pretragom na trihinelozu. Kako bi se postigli što bolji rezultati i populacija svela na zadovoljavajući broj, Ministarstvo poljoprivrede će do 31. prosinca ove godine dodatno financijski poticati selektivni odstrel ženskih grla divlje svinje na cijelom području države.Značenje te mjere prepoznala je i Europska komisija, koja je Hrvatskoj odobrila novac za sufinanciranje njezine provedbe. Kao dodatne mjere kojima se nastoji što ranije otkriti virus ASK uvode se aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja u lovištima na granici Hrvatske sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom te aktivno nadziranje domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom.


Također, Ministarstvo poljoprivrede planira uvođenje novčane nagrade građanima za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. S ciljem olakšavanja dojave otvorit će se besplatna telefonska linija te mail adresa na koju će se zaprimati informacije, a izdat će se i uputa o biosigurnosti u slučaju nalaska lešine. U svakom slučaju, glavni je cilj i tih mjera održati što duže status zemlje slobodne od ASK. Tomislav Prusina

EU izdašno financira zaštitu od ASK
U 2019. godini u proračunu Europske unije predviđeno je za kontrolu i iskorjenjivanje afričke svinjske kuge 14,3 mil. eura, od čega najviše za Poljsku (4,2), za Rumunjsku (3,4) i za Slovačku (1,7). Od 2013. do 2018. EU je financirao mjere iskorjenjivanja i hitne mjere zbog ASK s 59,2 milijuna eura.

Treba napomenuti da nema bojazni, jer bolest nije opasna za ljude i druge životinje. Građani se pak pozivaju da svinje, svježe meso i proizvode od mesa svinja kupuju isključivo u registriranim odnosno odobrenim objektima.
Možda ste propustili...

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike