Mozaik
MEĐUNARODNI SUSRET POVIJESNIH POSTROJBI

Trenkovi panduri pronose tradiciju
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Povijesna postrojba Trenkovi panduri bila je domaćin i organizator Međunarodnog susreta povijesnih postrojbi "Požega 2019.", u povodu 270. obljetnice smrti Franje baruna Trenka. Domaćine i goste iz Češke, Mađarske, Njemačke, Bosne i Hercegovine u Gradskoj je vijećnici primio gradonačelnik Darko Puljašić. Susret u Požegi gradonačelnik je ocijenio vrlo vrijednim za čuvanje povijesti, tradicije i kulture naroda. Najavio je ujedno očekivani iskorak u valorizaciji ne samo Trenkovih pandura, nego i cijele priče koja se veže uz Slavoniju i taj dio povijesti, osobito u namjeri da se dobije vlasništvo Trenkovog dvorca u Trenkovu.

- Dat ćemo poticaj turističkoj ponudi i upućivanju u ono što je sve barun Trenk, ali i Slavonci ovoga kraja, značio za ono vrijeme i na koji su se način borili na svim europskim bojištima. Drago mi je da na ovaj način promičemo svoju kulturu, kvalitetu onog što jesmo. Da jedan ovako mali narod ima tako iznimno bogatu i raznoliku povijest, mislim da se ne može naći – rekao je gradonačelnik Puljašić. S predstavnicima povijesnih postrojbi bili su i povjesničari Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, koji su u nastavku susreta održali predavanja. Alexander Buczynski, dr. sc. Vedran Klaužer i dr.sc. Juraj Balić.

Sudionici su položili vijence i zapalili svijeće za poginule hrvatske branitelje na Trgu 123. brigade, te kod spomen-ploče Trenku. Susret je nastavljen obilaskom dvorca Franje baruna Trenka u Trenkovu te cistercitskih podruma Kutjeva d.d., gdje je prema legendi boravio Trenk. B. Starčević-Tesari
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike