Dome slatki dome
LAKŠE STANOVANJE

Život u pametnoj kući pravi je užitak
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Igra svjetlom, prirodnim ili umjetnim, potpuno je pod vašom kontrolom i prilagođena je osobnim željama i potrebama

Spoj najnovije tehnologije i moderne arhitekture stvara nove dimenzije stanovanja – pametnu, tj. inteligentnu kuću, koji olakšava dnevne obveze, a boravak u njoj čini jedinstvenim po ugođaju i komotnosti koju pruža.

Automobili su već duže pametni, jer pružaju mogućnost centralnog zaključavanja i otključavanja, elektronskog spuštanja i podizanja stakala, koriste se navigacijskim sustavima, opremljeni su alarmima itd. Moderna tehnologija omogućava funkcioniranje kuće, tj. upravljanje, na sličan, tehnološki još razrađeniji, način.

Ovakvo stanovanje svakako je način stanovanja u budućnosti, koji je već počeo, a sa svakim je danom sve češći i na našem području. Inteligentni sustavi oduševljavaju svojim mogućnostima. Stvari koje su još nedavno bile nezamislive postaju stvarnost i općeprihvaćeni stil života.

Financijski faktor odredit će opseg inteligentnih funkcija koje će vašu kuću učiniti pametnom. S vremenom će ovakva rješenja i tehnologije biti financijski sve povoljniji, a time i dostupniji sve većem broju korisnika. Pametna kuća preuzet će određene funkcije i kontrolu te vas rasteretiti, a kako to praktično izgleda, pokušajte zamisliti...

Jutarnje buđenje počinje uz automatsko dizanje roleta i laganu glazbu prema vlastitom izboru. Aparat za kavu priprema topli jutarnji napitak. Grijanje je na programiranoj temperaturi, tako da je posvuda ugodno i toplo. Jutarnje tuširanje obavljate uz glazbu i posebno reguliranu jačinu rasvjete. Na posao krećete apsolutno kontrolirajući grijanje, hlađenje, ventilaciju, rasvjetu, sigurnosni sustav te audiovizualne uređaje - kompjutorskim sustavom, kojim ste povezani i na poslu. Telefonskim pozivom također možete aktivirati ili zaustaviti određene funkcije.

Kućanski poslovi u ovakvoj kući postaju užitak. Usisavanje će, uz primjenu odgovarajućeg uređaja, preuzeti inteligentni sustav kuće, a vi ćete ga nadgledati uz neku drugu aktivnost te zaustaviti postupak kada je sve usisano.

Briga oko djece također je smanjena. Kompjutorom na poslu ili nekom drugom mjestu povezani ste s kamerama u kući te kontrolirate, primjerice, da je dolazak ili odlazak djece u školu pravovremen. Ako u kući imate bazen i malo dijete koje mu se previše približilo, glas će vas upozoriti na to pa ćete pravovremeno reagirati na eventualno opasnu situaciju. Osim toga, ugodan muški ili ženski glas obavještavat će vas o mnogim pojedinostima koje svakodnevno pratite ili podsjećati na obaveze koje ste dužni obaviti. Život u pametnoj kući pravi je užitak. Igra svjetlom, prirodnim ili umjetnim, potpuno je pod vašom kontrolom i prilagođena je osobnim željama i potrebama. Automatsko podizanje roleta ili povlačenje zastora daje vam mogućnost reguliranja ulaska dnevnog svjetla u bilo koje doba dana iz bilo koje pozicije u kući ili izvan nje.

Slično je i s rasvjetom, čijom regulacijom možete stvarati različite efektne ugođaje u interijeru. Ovakva kuća pruža raznolike oblike zabave. Od kućnog kina, koje će vas dočekati s vašim omiljenim filmom, do glazbe dobrodošlice s mogućnošću odabira različite vrste i jačine glazbe u pojedinim prostorijama.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna