Kultura
ALEKSANDRA I ANDREJ PRIMILI OČEVU POVELJU

Žmegačeve knjige i fotografije u slatinskom muzeju
Objavljeno 12. rujna, 2019.
Zavičajni muzej grada Slatine posjetili su Aleksandra Žmegač Horvat, viša predavačica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i dr. sc. Andrej Žmegač, povjesničar umjetnosti u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Njihov otac, akademik Viktor Žmegač, u povodu Dana grada i 720. obljetnice prvoga pisanog spomena imena Slatine, 2017. proglašen je počasnim građaninom Slatine, no zbog obveza i narušena zdravlja nije mogao osobno preuzeti Povelju.


Njegovu kći Aleksandru i sina Andreja u slatinskom su muzeju dočekali gradonačelnik Denis Ostrošić, muzejsko osoblje na čelu s o. d. ravnatelja Srđanom Đuričićem i predstavnice Matice hrvatske Ogranak Slatina Danica Krehula, Vesna Palcer Turk i Ana Krpačić. Gradonačelnik Ostrošić uručio je gostima Povelju kojom je akad. Žmegač proglašen počasnim građaninom Slatine i Ključ grada Slatine, a prigodne darove uručili su i predstavnici Muzeja i Matice hrvatske. Kći i sin književnika, povjesničara i germanista Žmegača donijeli su za muzejsku zbirku nekoliko njegovih knjiga i fotografija.


- Drago nam je što se realizira ideja rođena prije nekoliko godina, da naš otac Viktor Žmegač nekoliko svojih osobnih predmeta daruje kao prilog postavu novouređenog Zavičajnog muzeja u Slatini. Nije se uvijek lako dogovoriti i naći vrijeme, ali neobično nam je drago da smo uspjeli doći i da smo naišli na tako topao i iznad svih očekivanja srdačan prijam. Napokon smo uspjeli i fizički preuzeti Povelju počasnoga građanina i ona će naći mjesto u očevu domu - rekla je Aleksandra Žmegač Horvat.


Zahvalu Gradu Slatini i gradonačelniku na srdačnom dočeku, a u ime oca i na Povelji, izrazio je i Andrej Žmegač. Ugledni gosti razgledali su zatim muzej i izrazili oduševljenje stalnim postavom te zadovoljstvo što će i osobne stvari njihova oca tu dobiti svoje mjesto.


- Sada sam prvi put vidio postav Zavičajnoga muzeja i doista sam ugodno iznenađen, jer to je krasan muzej, nije velik, ali sve sadrži upravo u mjeri kako treba biti - pohvalio je muzejski postav Andrej Žmegač.
- Doista mi je zadovoljstvo da smo ugostili obitelj Žmegač. Poveljom smo akad. Žmegaču željeli zahvaliti za sve ono što je za Slatinu kroz sjećanje na grad i životni vijek učinio - rekao je gradonačelnik Ostrošić. P. Žarković
Viktor Žmegač

akademik

Rođen 21. ožujka 1929. u Slatini, duhovno je još vrlo vitalan, pun energije i neprekidno piše. Upravo je još jedna njegova knjiga čeka objavu, a stalno piše i članke. Radno u punom pogonu, fizički osjeća teret godina
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike