Kultura
NOVA PREMIJERA KAZALIŠTA PRIJATELJ I TEATRA NA TREŠNJEVCI

Tončica Knez radila je i scenu i kostime za "Smjehuljicu i Mrguda"
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Kazalište Prijatelj, Gradsko kazalište Požega i Teatar na Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka pripremaju predstavu za djecu Snjeguljica i Mrgud, čija je premijera zakazana za četvrtak, 19. rujna u Teatru na Trešnjevci. Duhoviti tekst Hrvoja Zalara na scenu je postavila Jelena Hadži-Manev, a za scenu i kostime pobrinula se Tončica Knez. Ova predstava na scenu dovodi dva oprečna karaktera: veselu i vječno nasmijanu Smjehuljicu (Marijana Matoković) i uvijek namrgođenog i nezadovoljnog Mrguda (Hrvoje Zalar).


Na prvi pogled Smjehuljica nema razloga za smijeh. Ona je jedna od onih brojnih kojima je rat u njihovoj zemlji razorio obitelj i ukrao djetinjstvo. Sa skupinom izbjeglica, noseći i čuvajući cvijet koji joj je jedini ostao kao metafora toplog doma, Smjehuljica pjevajući, plešući i smijući se prolazi nepoznatim krajevima nadajući se da će jednoga dana u nekom dalekom gradu „gdje su kuće sve do neba“ naći svoje roditelje. Taj njezin smijeh, naravno, nije ona nevoljna reakcija na vanjske i unutarnje podražaje, on je ekspresija pozitivnih emocionalnih stanja i snage ljudskog duha. Njoj je suprotstavljen Mrgud, koji, premda zapravo nema egzistencijalnih problema, svaku pa i najmanju životnu nevolju doživljava tragično i „ne može naći razlog za smijeh“. Njihov kratki susret postat će rasplesan, razigran i raspjevan i zahvaljujući Smjehuljici Mrgud će shvatiti „da je sve razlog za smijeh“. A što nam drugo i preostaje nego da se svemu smijemo!
Glume: Marijana Matoković i Hrvoje Zalar, za scenski je pokret odgovorna Maja Đurinović, lutke su kreirale i izradile Ljubica Suturović i Arsen Ćosić, a glazbu i stihove potpisuje Hrvoje Zalar. N.Vek.
Možda ste propustili...

DUBROVAČKE LJETNE IGRE OTVORILE IZLOŽBU U VILI ČINGRIJA

Fokus na kulturne aktivnosti grupe ruskih izbjeglica 1920-ih

5. REZIDENCIJALNI PROGRAM U SKLOPU PROJEKTA MMML STUDIO

“OSscape” Marka Jovića u Bastionu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOVRE MARUŠIĆ ZATVORIO 21. MEMORIJAL "DARKO LUKIĆ"

Od prvog se tona čula izrazita ekspresivnost i tonska ujednačenost

2

PERFORMANCE ART FESTIVAL 19. I 20. STUDENOGA

Danas čak i ženski glasovi govore protiv ženskih prava, ciljeva pa i pobjeda

3

OD ROKOKOA DO SECESIJE – ODIJEVANJE I MODNI PRIBOR

Svi muzealci moraju biti ponosni na 300 godina star splitski crveni haljetak