Novosti
EUROPSKA KOMISIJA URSULE VON DER LEYEN

Šuici mjesto potpredsjednice EK-a
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Hrvatskoj europarlamentarki pripast će u Komisiji resor demokracija i demografija

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u utorak novi ustroj EK-a, u kojemu će hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica biti potpredsjednica zadužena za resor demokracije i demografije.


Novi kolegij imat će osam potpredsjednika, uključujući visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella. Tri izvršna potpredsjednika imat će dvostruku ulogu, bit će ujedno potpredsjednici nadležni za jednu od tri ključne teme programa novoizabrane predsjednice te povjerenici. To su Frans Timmermans (Nizozemska) koji će koordinirati rad na "Europskom zelenom planu", Margrethe Vestager (Danska) koordinirat će program "Europa spremna za digitalno doba" i biti povjerenica za tržišno natjecanje, te Valdis Dombrovskis (Latvija) koji će se baviti gospodarstvom u interesu građana i biti povjerenik za financijske usluge.


Ostali potpredsjednici su Josep Borrell (Španjolska), Věra Jourová (Češka), Margaritis Schinas (Grčka) i Maroš Šefčovič (Slovačka) te Dubravka Šuica koja će, kako je najavila Ursula von der Leyden, biti zadužena za konferenciju o budućnosti Europe koja bi trebala pokazati kakav EU žele njegovi građani. Konferencija bi trebala početi 2020. i trajati dvije godine. Zamišljena je kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija, a cilj joj je da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.


- Ovaj će tim oblikovati europski način. Poduzet ćemo odlučne mjere protiv klimatskih promjena, izgraditi partnerstvo sa SAD-om, definirati svoje odnose sa samosvjesnijom Kinom i biti pouzdan susjed, primjerice, Africi. Ovaj će se tim morati zauzeti za naše vrijednosti i svjetske standarde. Želim komisiju koja je odlučna, koja je jasno usredotočena na probleme s kojima se suočavamo i koja nudi odgovore. Želim da to bude uravnotežena, fleksibilna i moderna komisija. Ovaj će tim sada morati zadobiti povjerenje Parlamenta. Moja će komisija biti geopolitička komisija posvećena održivim politikama. Želim i da Europska unija bude čuvar multilateralizma. Zato što znamo da smo jači kada zajedno ostvarujemo ono što ne možemo sami - rekla je von der Leyen izrazivši želju za predsjedanjem kolegijem "koji predano radi, razumije Europu i osluškuje očekivanja Europljana." Najavila je da će zato svi članovi Komisije u prvoj polovini svojeg mandata posjetiti svaku državu članicu EU-a, pri čemu neće obići samo glavne gradove, nego i regije u kojima građani Europe žive i rade. Sastanci kolegija održavat će se bez papira i u digitalnom obliku, a kako bi se smanjila birokracija Komisija će pri izradi novih zakona i propisa primjenjivati načelo "jedan za jedan", odnosno načelo prema kojemu se pri uvođenju novog propisa izvan snage stavlja prethodni propis u tom području.


Ostali su kandidati za povjerenike Johannes Hahn (Austrija), Didier Reynders (Belgija), Mariya Gabriel (Bugarska),


Stella Kyriakides (Cipar), Kadri Simson (Estonija), Jutta Urpilainen (Finska), Sylvie Goulard (Francuska), László Trócsányi (Mađarska), Phil Hogan (Irska), Paolo Gentiloni, Virginijus Sinkevičius (Litva), Nicolas Schmit (Luksemburg), Helena Dalli (Malta), Janusz Wojciechowski (Poljska), Elisa Ferreira (Portugal), Rovana Plumb (Rumunjska), Janez Lenarčič (Slovenija) i Ylva Johansson (Švedska).
Nakon što parlamentarni odbori saslušaju kandidate, Europski parlament treba dati suglasnost na cijeli sastav kolegija povjerenika. Potom Europsko vijeće službeno imenuje Europsku komisiju.


Dario Kuštro
Ursula von der Leyen

predsjednica Europske komisije

Ovo će biti komisija koja riječi provodi u djelo. Naša je struktura usmjerena na zadatke, a ne na hijerarhije. Moramo biti sposobni brzo i odlučno rješavati važna pitanja.
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

POZIV ETIČKOG POVJERENSTVA SUDIONICIMA IZBORNE KAMPANJE

Vodite računa o interesima djece

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura