Novosti
PREMIJEROVA REAKCIJA NA IMENOVANJE DUBRAVKE ŠUICE

Hrvatske političarke jačaju demokraciju
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Hrvatska je u jednoj godini na dva ključna mjesta u europskim organizacijama poslala svoje političarke kako bi na europskoj razini jačale temu demokracije, izjavio je u utorak premijer Andrej Plenković aludirajući na imenovanje Dubravke Šuice i Marije Pejčinović Burić na visoke funkcije u Europskoj komisiji i Vijeću Europe. Dodao je da je odluka o imenovanju Šuice donesena u dogovoru i zajedničkoj procjeni što je bitno za Europu, za cijeli kontinent i što je važno Hrvatskoj. "Von der Leyen je Šuici povjerila izrazito važnu ulogu u budućem EK-u. Rezultat takvog odabira plod je naših razgovora s novom predsjednicom EK-a, želje Hrvatske, prije svega naše vlade, da prvi put u povijesti EU-a jedna povjerenica u sastavu Komsije u svom portfelju ima jednu od ključnih, egzistencijalnih tema za niz država članica, a to je pitanje demografije", kazao je Plenković.


Podsjetio je da je to tema koju je Vlada pokrenula tijekom rumunjskog predsjedanja EU-om. "To je tema koju smo uvrstili na naš zahtjev u strateški program EU-a 2019. - 2024. i koju je Ursula von der Leyen objeručke prihvatila. Pola država članica ima negativan prirodni priraštaj", istaknuo je premijer. Plenković je također istaknuo da je više hrvatskih političarki preuzelo važne dužnosti u europskim organizacijama, od Agencije EU-a za pomorsku sigurnost do Revizorskog suda. "Igramo utakmicu na europskoj razini izvan svoje kategorije", bio je slikovit premijer.


Šuica je rođena u svibnju 1957. u Dubrovniku, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je godinama bila profesorica u školi te ravnateljica Gimnazije Dubrovnik.
Obnašala je dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. pet je puta uzastopno izabrana za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu Zajednice žena EPP-a. U travnju 2013. Šuica je izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, potom ponovo i u svibnju 2014., a u svibnju ove godine treći put. U EP-u je od lipnja potpredsjednica Kluba Europske pučke stranke. D.Kuštro