Novosti
SINDIKATI NISU ZADOVOLJNI, ALI OČEKUJU DOGOVOR

Ministar nudi zdravstvu sedam posto veće plaće
Objavljeno 10. rujna, 2019.

Na pregovorima u Ministarstvu zdravstva održanim u utorak ministar Milan Kujundžić ponudio je predstavnicima sindikata povećanje plaća za sedam posto, što je već bilo parafirano prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora krajem srpnja, no tada Vlada nije pristala provesti takav dogovor.


"Na neki način dogovor je postignut. Vlada nam je ponudila ono što smo već parafirali, a ministar je rekao da iznad toga ne može ići", rekao je nakon sastanka novinarima Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske. Taj prijedlog trebao bi se u srijedu naći na Vladinu užem kabinetu, a u četvrtak na sjednici Vlade, tako da zdravstveni sindikati očekuju da tih sedam posto na kraju bude prihvaćeno. No i sindikalna tijela trebaju se dogovoriti hoće li prihvatiti toliko povećanje plaća, s obzirom na to da su sindikalcima u međuvremenu apetiti porasli pa su tražili povećanje od 10 i više posto. "Ne mogu reći da smo zadovoljni, očekivali smo sada više, s obzirom na to da je Vlada od 1. kolovoza uštedjela neke novce. Ali zato inzistiramo da tih sedam posto ide od 1. rujna, a ne, kao što je bilo prije rečeno, tri posto od 1. kolovoza, a četiri posto od 1. listopada", kaže Topolnjak. I čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak smatra da njezino članstvo neće biti zadovoljno. "Ovo je kompromis kompromisa, ljudi nisu zadovoljni, očekivali su i tražili 20 posto", rekla je dodavši da slijede pregovori za osnovicu i temeljni kolektivni ugovor "tako da to sve ostaje otvoreno."


Nije, kaže, sigurna da će dogovoreno povećanje zadržati zdravstvene radnike u Hrvatskoj, no "možda će to za ljude biti tračak nade da se mičemo s mrtve točke, da nas ne ‘prešišaju‘ Bugarska i Rumunjska, zemlje za koje smo smatrali da smo napredniji od njih."


Pregovarački odbori Vlade i sindikata u petak će se opet naći u Ministarstvu zdravstva kako bi mogli definitivno potvrditi izmjene Kolektivnog ugovora, kojima će plaće porasti za sedam posto. Ako Vlada ipak ne prihvati taj prijedlog, Topolnjak kaže da sindikati nemaju druge solucije nego ići u štrajk.


Ministrovom ponudom razočaran je Hrvatski liječnički sindikat, ustvrdivši da to nisu bili pregovori u dobroj vjeri, niti je riješeno pitanje prekovremenih sati. "Ne mogu reći da sam zadovoljna jer za vrijeme pregovaranja nije riješen status liječnika u vezi prava na pregovaranje u sklopu granskog kolektivnog ugovora", rekla je Hini Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, koji zbog neispunjavanja odredbe o reprezentativnosti nije sudjelovao u pregovorima, već im neformalno jedno vrijeme prisustvovao.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je novinarima da su "načelno na tragu onoga što je dogovoreno u srpnju" te je izrazio uvjerenje da će se "nekako naći i razumijevanje i sredstva." H/D.Pav.
SUSTAV OPTEREĆEN TEGOBAMA
Sedampostotno povećanje plaća za proračun iznosi otprilike oko 400 milijuna kuna godišnje, a hoće li se to naći na Vladi u četvrtak ili idućeg tjedna, ministar sa sigurnošću ne može reći. "Tih sedam posto raspodijeljeno je prema odgovornosti i složenosti posla, izloženosti riziku, infekciji i zračenju i ne uklapa se u sindikalne sheme uravnilovke koje se viđaju u drugim djelatnostima", kazao je ministar. Ministar Kujundžić ocijenio je da zdravstveni sustav ni u kojem slučaju nije u kolapsu već je stabilan i kvalitetan sustav, opterećen tegobama koje imaju i druge zemlje, a na kojima svi zajedno trebaju raditi.
Čelnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara smatra da njezino članstvo neće biti zadovoljno
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽUPAN ANUŠIĆ IZNIO OPTIMISTIČNE PODATKE O COVID-19 NA OSJEČKOM PODRUČJU UOČI USKRSA

Od 166 jučer testiranih samo jedan pozitivan

2

TRI PRIČE IZ SLAVONIJE

Slavonci u doba koronavirusa: Sada vidimo što nam svima znače prijatelji

3

TRI LIJEČNIKA OBOLJELA U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

U Vinkovcima jedan novooboljeli, četiri osobe puštene kući