Novosti
IZVJEŠĆE HAKOM-A O ŠIROKOPOJASNOJ INFRASTRUKTURI

Potrebne su nam brže mreže
Objavljeno 11. rujna, 2019.
2019. Hrvatska ima 1.145.000 širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, poznatija pod akronimom HAKOM, proteklih je dana upozorila na prespor razvoj širokopojasne infrastrukture u RH. Naime, kako ističu u HAKOM-u, tijekom prvih šest mjeseci 2019. ukupna ulaganja u nepokretnu mrežu manja su za 20 posto, dok su u pokretnu ulaganja za 40 posto viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


- Potrebna su veća ulaganja operatora u pristupnu širokopojasnu infrastrukturu u nepokretnoj mreži, osobito ulaganja u mreže sljedeće generacije (NGA), razvidno je nakon obrade podataka i pokazatelja o tržištu elektroničkih komunikacija za prva dva tromjesečja 2019. godine. Iako su ulaganja u svjetlovodne kabele veća 30 posto, ukupna ulaganja u nepokretnu mrežu su značajno smanjena u odnosu na isto šestomjesečno razdoblje prethodne godine, što nije dovoljno za značajniji pomak na DESI ljestvici - ukazuju u HAKOM-u, dodajući kako je rastu ulaganja u pokretne mreže najviše doprinijelo ulaganja u nepokretnu imovinu, a naročito u novi radiofrekvencijski spektar.


U izvješću HAKOM- stoji i kako je na kraju lipnja 2019. bilo više od 1.145.000 širokopojasnih priključaka u nepokretnoj mreži, što je oko 3 posto više u odnosu na lipanj 2018. godine, dok u ukupnom broju priključaka očekivano prednjači Grad Zagreb, s 296.502 priključka, a slijede ga Splitsko-dalmatinska (137.230 priključaka) i Primorsko-goranska (96.705 priključaka), dok je u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano 69.753 priključka, te najmanje u Ličko-senjskoj županiji - samo 10.932 priključka. S druge strane, pozitivan je trend porasta usluga na svjetlovodu, iako još uvijek tek manje od 10 posto korisnika pristupa internetu putem svjetlovodne infrastrukture. Što se tiče ukupnih prihoda od usluge pristupa širokopojasnom internetu, oni su porasli na 1.12 milijardi kuna, odnosno za 2.1 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2018. godine, pri čemu je prihod u mobilnim mrežama iznosio 633,2 milijuna kuna ili 3,1 posto više, te u fiksnim 489,5 milijuna kuna ili jedan posto više. Ukupan broj priključaka


U izvješću stoji i kako je drugo tromjesečje 2019. na tržištu elektroničkih komunikacija obilježilo veće korištenje usluga u pokretnoj mreži, a što je prvenstveno posljedica početka turističke sezone. Međutim, podatkovne usluge nastavile su rasti te su sva tri operatora mreža pokretnih komunikacija promicala ponude paketa govornih i podatkovnih tarifa. Ukupni prihodi rasli su za oko jedan posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a najznačajniji rast prihoda imale su usluge u pokretnoj mreži.
- Rast neprekidno bilježi i tržište prijenosa TV programa uz plaćanje naknade. IPTV je i dalje vodeća tehnologija s tržišnim udjelom od oko 52 posto ukupnog broja korisnika naplatne televizije, a potencijal razvoja ovog dijela tržišta je značajan s obzirom na to da još uvijek 44 posto kućanstava televiziju prati putem digitalnog zemaljskog signala - stoji naposljetku u izvješću HAKOM-a.


Marko Mandić
Možda ste propustili...