Regija
453. OBLJETNICA SIGETSKE BITKE

Počast hrvatskom Leonidi - Nikoli Šubiću Zrinskom
Objavljeno 10. rujna, 2019.
SLATINA

U Slatini prijateljskom Szigetvaru u Mađarskoj, koji je samo 30 kilometara udaljen od hrvatske granice, prigodnom svečanošću obilježena je 453. obljetnica Sigetske bitke i herojske pogibije Nikole Šubića Zrinskog, zbog njegova junaštva nazvanog hrvatskim Leonidom.

Nikola Šubić Zrinski već se kao 21-godišnji mladić istaknuo u obrani Beča od turskih nasrtaja 1529. godine, a 1542. s oko 400 Hrvata junački je spasio i Peštu. Njegovo junaštvo i vojne zasluge donijele su mu titulu hrvatskoga bana, a kasnije i Međimurje s utvrđenim Čakovcem kao dar cara i kralja Ferdinanda I. Kad je 1566. godine turski sultan Sulejman Zakonodavac, poznatiji kao Sulejman Veličanstveni, krenuo osvojiti Beč, a potom i cijelu Europu, Nikola Šubić Zrinski kod Sigeta usprotivio se najezdi 100.000 vojnika osmanlijske vojske sa samo 2500 ratnika, nanoseći teške gubite osvajačima. Tijekom opsade sultan je iznenada umro, ali Turci su nastavili napade i uspjeli zapaliti grad. Umjesto da se predaju, Nikola Zrinski i njegovi preživjeli vojnici nakon 30 dana otpora krenuli su u proboj iz opkoljene utvrde i 7. rujna časno izginuli. Zbog velikih gubitaka i sultanove smrti, Turci su morali odustati od namjere osvajanja Europe.

Uz brojna izaslanstva iz Mađarske i Turske, na svečanosti u Szigetvaru bilo je i izaslanstvo Hrvatske, u kome su bili hrvatski veleposlanik u Budimpešti Mladen Andrlić, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved te predstavnici Hrvatske manjinske samouprave u Mađarskoj i Družbe braće hrvatskoga zmaja.

Svečanost je započela komemoracijom u Parku tursko-mađarskog prijateljstva, a potom su izaslanstva u pratnji Zrinske garde iz Čakovca i članova Turopoljskog banderija odala počast svim žrtvama Sigetske bitke polaganjem vijenaca ispred spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom i sultanu Sulejmanu Veličanstvenom.

Nakon mimohoda povijesnih postrojbi, zajedničkim polaganjem vijenca hrvatske i mađarske delegacije još jednom odana je počast poginulima, a posebno velikanu hrvatske i mađarske povijesti Nikoli Šubiću Zrinskom ispred njegova spomenika kod Doma kulture u središtu Szigetvara. Tom prigodom intonirana je hrvatska domoljubna pjesma "U boj, u boj" Franje Markovića, koju je uglazbio i u svoju operu "Nikola Šubić Zrinski" uklopio hrvatski skladatelj Ivan pl. Zajc. U gradskoj upravi goste iz Hrvatske primio je gradonačelnik Szigetvara Peter Vass. P. Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike