Osijek
ENERGETSKA OBNOVA

Zgradi mirovinskog nova fasada i dizala
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Vrijednost projekta iznosi 8,3 milijuna kuna, a 60 posto (5,02 mil. kn) tog iznosa nepovratna su EU sredstva

U Osijeku je jučer najavnom konferencijom označen početak realizacije projekta "Energetska obnova poslovne zgrade Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstvenog osiguranje u Osijeku" financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020."

Vrijednost projekta energetske obnove, dakle uređenja ovojnice i ostalih radova na uštedi u grijanju i hlađenju, iznosi 8,3 milijuna kuna, a 60 posto (5,02 mil. kn) tog iznosa nepovratna su sredstva iz EU izvora. Proporcionalno vlasničkom udjelu na ovom objektu u kojemu zajednički djeluju obje službe (u Parku kralja Zvonimira), HZMO i HZZO su osigurali i dodatna sredstva kojima će se istovremeno urediti i unutrašnjost zgrade, pa tako ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 9,5 milijuna kuna.

Na predstavljanju projekta u Osijeku nazočio je i Ivan Serdar, v. d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji je istaknuo kako je ovo prvi projekt energetske obnove zgrade u kojoj radi jedna od područnih službi Zavoda.

- U posljednje dvije godine Zavod je koristio sredstva Europskih fondova radi ostvarivanja svoje vizije kao moderne javne institucije orijentirane prema korisnicima, a ovo je prvi projekt energetske obnove jednog od naših objekata. Osnovni je cilj ovog projekta smanjenje troška energije u zgradama javnog sektora. Ali njime će se osigurati da korisnici naših usluga dobiju kvalitetniju uslugu, naposljetku i našim djelatnicima će se poboljšati uvjeti rada - istaknuo je Serdar, naglasivši kao je ovo i primjer uspješne suradnju dvaju zavoda - mirovinskog i zdravstvenog,

Biljana Tuševski, predstojnica Područne službe HZMO u Osijeku, ujedno i voditeljica Projekta, podsjetila je kako je zbog opsega radova bilo nužno da se obje službe presele na nove privremene lokacije, u ovom slučaju u središte Osijeka, u Kapucinsku ulicu.

Sudionike konferencije je, u ime lokalne vlasti, pozdravio Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana.

- Dolaskom Ivana Anušića, kao novog župana, nametnuli smo novi trend u županiji, kojim smo pokazali kako se može gospodariti na jedan drugačiji način. Jedan od trendova je upravo i energetska obnova javnih zgrada, a sva sredstva koja budemo tako uštedjeli usmjerit ćemo u neke druge projekte - istaknuo je Ivanović.

Natječajem izabrani izvoditelj radova je zagrebačka tvrtka Graditelj svratišta d.o.o., a poslovi nadzora povjereni su osječkoj tvrtki Respecti-ing. Njezin direktor Darko Ojvan sudionike konferencije upoznao je s tehničkim detaljima realizacije projekta.

Rok za dovršetak projekta je 360 dana, odnosno kolovoz iduće godine.

Dario Kuštro
IZ “C” U “A” ENERGETSKI RAZRED
Zgrada u kojoj zajednički djeluju “Mirovinski” i “Zdravstveni” s pomoćnim objektima ima oko 4800 četvornih metara brutopovršine, odnosno 12 tisuća prostornih metara zatvorenog prostora. Bit će obnovljena vanjska ovojnica, odnosno zamijenjena vanjska stolarija i postavljena termoizolacija (20 odnosno 15 cm, ovisno o strani svijeta) te ugrađena dva električna dizala, čime će se riješiti pitanje vertikalne komunikacije. Zgrada “Socijalnog” sagrađena je 1969. godine i sada je u energetskom razredu C, a obnovom će biti razred A.
Biljana Tuševski

predstojnica PS HZMO Osijek

Ponukana podrškom prijatelja i radnih kolega dobila sam volju da napravim nešto za svoj grad i županiju. Uz podršku središnjice Zavoda, nominirala sam naš objekt za projekt energetske obnove.
Možda ste propustili...

CENTAR ZA KULTURU ČEPIN

Umirovljenici uče crtati 3D olovkama

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Antisemitizam, nažalost, posvuda u svijetu, ali i u Hrvatskoj, sve više raste

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROSVJED PROTIV MREŽE 5G

Osječani ne žele biti pokusni kunići

2

JUŽNA I ZAPADNA OBILAZNICA

Najavljuju se nova prometna rješenja

3

GRAD OSIJEK NEMA SREĆE S JAVNIM NATJEČAJIMA

Kasni početak strateškog projekta obnove Tvrđe