Osijek
ENERGETSKA OBNOVA

Zgradi mirovinskog nova fasada i dizala
Objavljeno 11. rujna, 2019.
Vrijednost projekta iznosi 8,3 milijuna kuna, a 60 posto (5,02 mil. kn) tog iznosa nepovratna su EU sredstva

U Osijeku je jučer najavnom konferencijom označen početak realizacije projekta "Energetska obnova poslovne zgrade Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstvenog osiguranje u Osijeku" financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020."

Vrijednost projekta energetske obnove, dakle uređenja ovojnice i ostalih radova na uštedi u grijanju i hlađenju, iznosi 8,3 milijuna kuna, a 60 posto (5,02 mil. kn) tog iznosa nepovratna su sredstva iz EU izvora. Proporcionalno vlasničkom udjelu na ovom objektu u kojemu zajednički djeluju obje službe (u Parku kralja Zvonimira), HZMO i HZZO su osigurali i dodatna sredstva kojima će se istovremeno urediti i unutrašnjost zgrade, pa tako ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 9,5 milijuna kuna.

Na predstavljanju projekta u Osijeku nazočio je i Ivan Serdar, v. d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji je istaknuo kako je ovo prvi projekt energetske obnove zgrade u kojoj radi jedna od područnih službi Zavoda.

- U posljednje dvije godine Zavod je koristio sredstva Europskih fondova radi ostvarivanja svoje vizije kao moderne javne institucije orijentirane prema korisnicima, a ovo je prvi projekt energetske obnove jednog od naših objekata. Osnovni je cilj ovog projekta smanjenje troška energije u zgradama javnog sektora. Ali njime će se osigurati da korisnici naših usluga dobiju kvalitetniju uslugu, naposljetku i našim djelatnicima će se poboljšati uvjeti rada - istaknuo je Serdar, naglasivši kao je ovo i primjer uspješne suradnju dvaju zavoda - mirovinskog i zdravstvenog,

Biljana Tuševski, predstojnica Područne službe HZMO u Osijeku, ujedno i voditeljica Projekta, podsjetila je kako je zbog opsega radova bilo nužno da se obje službe presele na nove privremene lokacije, u ovom slučaju u središte Osijeka, u Kapucinsku ulicu.

Sudionike konferencije je, u ime lokalne vlasti, pozdravio Goran Ivanović, zamjenik osječko-baranjskog župana.

- Dolaskom Ivana Anušića, kao novog župana, nametnuli smo novi trend u županiji, kojim smo pokazali kako se može gospodariti na jedan drugačiji način. Jedan od trendova je upravo i energetska obnova javnih zgrada, a sva sredstva koja budemo tako uštedjeli usmjerit ćemo u neke druge projekte - istaknuo je Ivanović.

Natječajem izabrani izvoditelj radova je zagrebačka tvrtka Graditelj svratišta d.o.o., a poslovi nadzora povjereni su osječkoj tvrtki Respecti-ing. Njezin direktor Darko Ojvan sudionike konferencije upoznao je s tehničkim detaljima realizacije projekta.

Rok za dovršetak projekta je 360 dana, odnosno kolovoz iduće godine.

Dario Kuštro
IZ “C” U “A” ENERGETSKI RAZRED
Zgrada u kojoj zajednički djeluju “Mirovinski” i “Zdravstveni” s pomoćnim objektima ima oko 4800 četvornih metara brutopovršine, odnosno 12 tisuća prostornih metara zatvorenog prostora. Bit će obnovljena vanjska ovojnica, odnosno zamijenjena vanjska stolarija i postavljena termoizolacija (20 odnosno 15 cm, ovisno o strani svijeta) te ugrađena dva električna dizala, čime će se riješiti pitanje vertikalne komunikacije. Zgrada “Socijalnog” sagrađena je 1969. godine i sada je u energetskom razredu C, a obnovom će biti razred A.
Biljana Tuševski

predstojnica PS HZMO Osijek

Ponukana podrškom prijatelja i radnih kolega dobila sam volju da napravim nešto za svoj grad i županiju. Uz podršku središnjice Zavoda, nominirala sam naš objekt za projekt energetske obnove.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike