Osijek
PREDSTAVLJEN NOVI VISOKOENERGETSKI I MODERAN VRTIĆ U VIŠNJEVCU

Dugoočekivani prostor za više
od 130 višnjevačkih mališana
Objavljeno 10. rujna, 2019.

Nakon što je krajem svibnja prošle godine u dvorištu OŠ Višnjevac počela gradnja novog dječjeg vrtića, on je s početkom ove pedagoške godine primio više od stotinu mališana, a jučer, 10. rujna 2019. godine, i službeno je predstavljen javnosti.

Tom je prigodom ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, u čijem će se sustavu nalaziti i novosagrađeni objekt, Marija Štambuk Čabaj istaknula kako je njegovom gradnjom Dječji vrtić Osijek dobio visokofunkcionalni prostor za rad.

"Ponosna sam da smo ove pedagoške godine upisali 135 djece i ponudili kako njima, tako i njihovim roditeljima, četiri odgojno-obrazovne skupine s redovnim programom u koje smo upisali djecu jasličke i vrtićke dobi, a uz to smo ponudili i jednu skupinu koja će raditi prema vjerskom programu te jednu koja će raditi prema engleskom programu", zaključila je Štambuk Čabaj.

Otvorenju je nazočio i zamjenik gradonačelnika, Boris Piližota koji je dodao da gradnja novog i modernog vrtića predstavlja dovršetak sna brojnih Višnjevčana, posebno jer je riječ o izuzetno visokoenergetskom prostoru.

"Riječ je o objektu s deset jedinica, od kojih su četiri namijenjene jasličkoj dobi, a šest vrtićkoj. S obzirom na to da su trenutačno popunjene dvije jasličke i četiri vrtićke, ostaje još mnogo prostora za rast i proširenje kapaciteta. Odlična je vijest i da je od ove pedagoške godine novozaposleno 15 odgajateljica, čime se podiže razina zapošljavanja i pedagoški standard. Osim veličine i prostora, novi vrtić ima i prekrasan vanjski dio za igru, a zbog velike energetske učinkovitosti siguran sam da će biti moguće i značajne uštede na režijama", dodao je Piližota.

O samoj gradnji i postupku projektiranja progovorila je i pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić, koja je istaknula kako je posebno zadovoljna što su u cijelom procesu sudjelovale osječke tvrtke.

"Nakon što je provedena javna nabava za izradu projektne dokumentacije, a na koju se javio izuzetno velik broj ponuditelja, u konačnici je odabrana osječka tvrtka Trinas projekt d.o.o., koja je provodila i stručni nadzor gradnje. Izvođač radova, još je lokalnijeg karaktera, odnosno iz Višnjevca, a riječ je o tvrtki Zuber koja je gradnju izvela u zadanom roku, a cijeli proces proveden je prema svim pravilima struke. Čekali smo najpovoljnije vremenske uvjete za brojne faze gradnje, u proljeće sušenje zidova i podova, a tijekom ljeta izvršeno je opremanje prostora, čime je sve bilo spremno za početak ove pedagoške godine. Također, velika zahvala ide i Ministarstvu demografije koje je prepoznalo ovaj projekt, inače vrijedan više od deset milijuna kuna, uz milijun kuna za opremu, pa je sudjelovalo s 1,5 milijuna kuna. Inače, maksimalan iznos sufinanciranja je dva milijuna kuna, što svrstava ovaj vrtić visoko na ljestvici prioriteta", istaknula je Belajdžić.

Ema Nenadić
Marija Štambuk Čabaj

ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek

Ove smo godine ponudili četiri odgojno-obrazovne skupine s redovnim programom za djecu jasličke i vrtićke dobi te po jednu koja će raditi prema vjerskom, odnosno engleskom programu.
PODNO GRIJANJE
Belajdžić je također napomenula da ono što krasi ovaj vrtić s arhitektonskog stajališta jest činjenica da je on lokacijski smješten u okviru prostora škole te da je projektant našao rješenja da one prostore u kojima borave djeca okrene prema Suncu, bez štetnih utjecaja visokih temperatura. “Posebno je pohvalna i činjenica da su dječje prostorije opremljene podnim grijanjem s obzirom na to da se ondje djeca najviše igraju” - zaključila je Belajdžić.
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike