Sport
KIKS U AZERBAJDŽANU

Nakon velike večeri u Slovačkoj, Vatreni u Bakuu uzeli samo bod
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Luka Modrić zabio je za vodstvo koje je u nastavku poništio Khalilzade

Vezani članci

HRVATSKA BEZ POBJEDE KOD POSLJEDNJE MOMČADI SKUPINE E

Dalić: Možda sam pogriješio, a neki igrači trebaju sazreti

Hrvatska je odnijela samo bod iz Bakua te tako kompromitirala sjajno izdanje i pobjedu iz Trnave. Imali su Vatreni u prvom poluvremenu dovoljno prilika riješiti utakmicu, no spriječio ih je odlični vratar Balajev, što je omogućilo ostanak u susretu Azerbajdžanu, koji je u nastavku uspio izjednačiti i tako osvojiti prvi bod u kvalifikacijama. Hrvatska je izgubila dva planirana, s kojima bi nastavak kvalifikacija daleko lakše dočekala, a ostaje nejasno zbog čega je nakon odličnog starta "povukla ručnu", gotovo identično kao i proljetos u Budimpešti.


Nije to bilo očekivano izdanje Hrvatske, iako su i izbornik Dalić i svi igrači u najavi isticali kako i protiv Azerbajdžana pristup i sve drugo moraju biti isti kao i protiv Slovačke tri dana ranije. Početak utakmice upravo je i prošao u takvom odnosu snaga na terenu, gdje su Vatreni odmah visoko pritisnuli domaćine, tražeći što raniji pogodak. On je mogao doći već u 6. minuti kada je Modrić, koji je jučer slavio 34. rođendan, pucao s oko 23 metra, lopta je okrznula Mustafazadea i promijenila smjer, ali je Balajev uspio obraniti. Zaprijetio je nedugo potom i Petković iz slobodnog udarca, no sve je rezultiralo samo kornerom, no bilo je gotovo izvjesno kako ovakav pritisak naših mora uroditi plodom. I zbilo se, u 11. minuti Petković se gradio u šesnaestercu, a Krivotsjuk ispred njega rukom odnio loptu i švicarski sudac Schärer nije se nimalo dvoumio dosuditi najstrožu kaznu. A nju je u vodstvo Hrvatske rutinski pretvorio kapetan i slavljenik Modrić. Samo dvije minute kasnije Hrvatska je morala povećati prednost, jer se u dva čista zicera našao Rebić. Prvo ga je uposlio Vlašić, Balajev sjajno obranio, a 30-ak sekundi kasnije nakon duge lopte Rebić je ponovno bio sam pred domaćim vratarom, no još je jednom kao pobjednik izišao Balajev. U 17. minuti Perišić je nakon ubačaja Vlašića slijeva pucao pokraj gola, nakon čega su "Azeri" malo došli "do zraka". No i dalje nisu uspijevali ništa konkretnije napraviti, a zasluge da su i dalje bili samo na pogotku zaostatka pripadale su njihovu vrataru. U 24. minuti "potegao" je Vlašić s 25 metara pod gredu, no Balajev je i to uz malo muke uspio zaustaviti. U 33. minuti prvi su put zaprijetili domaćini i umalo izjednačili. Šejdaev se u kontranapadu sjurio po desnoj strani, pratio ga je Vida, domaći je napadač uspio pucati, no srećom bio je iskosa te je Livaković nogom uspio spriječiti izjednačenje. Bio je to definitivan znak buđenja domaćina, koji kao da je osjetio da je Hrvatska maknula "nogu s gasa". Oslobodili su se Azeri pritiska te sve češće prelazili na našu polovicu, pokušavajući iskoristiti to što Vatreni nisu drugim pogotkom "ubili" neizvjesnost. Pucao je tako neometan s 20 metara Husejnov, no srećom bez opasnosti za Livakovića jer je lopta otišla preko gola. U završnici poluvremena ponovno je zaprijetila Hrvatska, najprije je Vlašić s 18 metara ponovno pucao pod gredu, ali je Balajev obranio i to, a potom Perišić iz slobodnog udarca pucao preko gola. Hrvatska je prvo poluvrijeme završila s omjerom udaraca na gol 16-2, ali i samo pogotkom prednosti, što je početkom nastavka donijelo bitno hrabrije izdanje domaćih igrača, ali i buđenje njihovih navijača, koji su se ponadali kako mogu do iznenađenja.


Nije bilo više nimalo straha ni respekta kod Azerbajdžanaca, koji su bolje otvorili drugo poluvrijeme te i prvi zaprijetili, preko Khalilzadea (54.), koji je ušao umjesto Pašajeva. Srećom, njegov je udarac od bloka završio u korneru. U 61. minuti prvi put u nastavku zaprijetila je Hrvatska. Vlašić je povukao naš napad i pronašao Petkovića, koji je s 22 metra pucao za malo pokraj lijeve vratnice. Kako je vrijeme odmicalo, domaći su nogometaši bili sve hrabriji i odlučniji, nosile su ih i tribine, koje su "eksplodirale" kada je Emreli zatresao mrežu, no bilo je iz očitog zaleđa. No, to kao da nije bilo dovoljno upozorenje našim nogometašima pa je Azerbajdžan u 72. minuti stigao do zasluženog izjednačenja. Napravio je Khalilzade pravi slalom kroz našu obranu, prošao prvo Brozovića pa između Lovrena i Bartoleca i potom ljevicom silovito svladao Livakovića. Bio je to šok koji je donio kratkotrajno buđenje Vatrenih, no nije bilo prave prijetnje. Pokušao je nakon gužve pred domaćim vratima škaricama Vida (78.), ali je lopta zapela u bloku. Opasniji su bili Azeri, u 81. Nazarov je ukrao loptu Barišiću pred našim šesnaestercem i pucao s 13 metara iskosa zdesna, no Livaković se nije dao iznenaditi. Dvije minute potom Šejdaev je ubacio s desne strane, Lovren uspio samo glavom skrenuti loptu točno na nogu Khalilzadea koji je srećom pucao preko gola. Do kraja susreta gledali smo stihijske napade Hrvatske, no bez prave akcije i prijetnje, a posljednji pokušaj uputio je Vida nakon kornera kada je pucao preko gola.

Hrvatska je tako propustila veliku priliku rujanski dio kvalifikacija završiti s maksimalnim učinkom te potpuno spokojna dočekati listopadske utakmice. I dalje svjetski doprvaci drže sve u svojim rukama, imaju još Mađarsku i Slovačku kod kuće te Wales u gostima, no kiks u Bakuu definitivno je ostavio priliku ostalim konkurentima, pogotovo ako će Hrvatska i tada prikazati izdanje slično jučerašnjem.
Goran Roguljić

Rezultati by SofaScore
BAKU - Bakcell Arena. Gledatelja: 9000. Sudac: Sandro Schärer (Švicarska) 6,5. Strijelci: 0:1 Modrić (11-11m), 1:1 Khalilzade (72). Žuti kartoni: Krivotsjuk, Khalilzade, Nazarov, Medvedev (Azerbajdžan), Brozović, Barišić (Hrvatska).

IGRAČ UTAKMICE: Emil Balajev (Azerbajdžan)

AZERBAJDŽAN

1 (0)

Balajev 7, Pašajev 5,5 (od 46. Khalilzade 6,5), Medvedev 6, Mustafazade 6, Krivotsjuk 6, Garajev 6, Husejnov 6 (od 60. Mahmudov 6), Emreli 6, Nazarov 6 (od 90. Ejubov -), S. Rahimov 6, Šejdaev 6,5.

HRVATSKA

1 (1)

Livaković 6,5, Bartolec 6 (od 76. Brekalo -), Lovren 6, Vida 6, Barišić 6, Modrić 6,5, Brozović 6, Rebić 6 (od 86. Oršić -), Vlašić 6,5, Perišić 6, Petković 6.
0:1
Petković je "prisilio" Krivotsjuka na igranje rukom u svom šesnaestercu, a siguran realizator najstrože kazne bio je Modrić
1:1
Khalilzade je napravio slalom kroz našu obranu, prošao je pokraj Brozovića pa kasnije i između Lovrena i Bartoleca te ljevicom silovito zatresao mrežu
Možda ste propustili...

OSASUNA ŠPANJOLSKI KLUB

Budimir će biti spreman za EP

ODBOJKAŠI KREĆU U FINALNU SERIJU ZA PRVAKA

Nakon trijumfa u Kaštelima puni smo samopouzdanja

Najčitanije iz rubrike