Novosti
SLAVONCI NA TESTIRANJU ZA NOVE POLICAJCE

Obiteljska tradicija čest
je motiv ulaska u policiju
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Na testiranju bilo i pedesetak djevojaka * Novak: Mladi Slavonci predvode

Slavonci i danas nastavljaju tradiciju negdašnjih "graničara starih" i među kandidatima koji se iz cijele Hrvatske prijavljuju za zanimanje policajca oni su najbrojniji. Je li tome razlog teška ekonomska situacija na istoku Hrvatske ili su razlozi neke druge prirode, teško je znati, no činjenica jest da i mlade generacije rado biraju zanimanje u plavoj odori.Psihološko testiranje

Upravo ovih dana u prostorijama Policijske uprave osječko-baranjske više od 160 mladih prijavilo se na testiranje za prijam nove generacije polaznika Policijske škole "Josip Jović" u Zagrebu. Iznenađujuće je i velik broj djevojaka, gotovo 50-ak, pristupio testiranju u želji da postanu policajke. Zanimljivo je da su među kandidatima mladići i djevojke sa završenom općom ili prirodoslovno-matematičkom gimnazijom te zanimanjima koja su tražena čak i na Zavodu za zapošljavanje.


Riječ je o četvrtom testiranju kandidata koje se održava u Osijeku i na koje su pristigli kandidati iz četiri slavonske županije - Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske. Za prolazak među 750 kandidata koji se ove godine upisuju u Policijsku školu moraju proći psihološko-tjelesna testiranja. Prvo mjesto gdje se spotakne najveći broj kandidata je upravo psihološko testiranje na kojemu, za one koji ga ne prođu, nema povratka, za razliku od testiranja tjelesne spreme koje se nakon 15 dana ponavlja i kandidatima daje mogućnost popravnog.


Kandidati najčešće padaju na psihološkom testiranju, kaže nam Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije, koji je taj psihološki test usporedio s razinom testiranja za vozački ispit.


- Je li posljedica većeg pada strah i stres, teško je zaključiti, no standardi psihološkog testiranja jednaki su onima koje traže i druge institucije. Za zvanje policajca vrlo je bitno psihičko stanje, treba biti snažna ličnost koja će moći odgovoriti na sve izazove na koje će naići u našem pozivu - pojašnjava Novak dodajući kako su djevojke potpuno ravnopravne muškarcima i kako se pokažu jako dobrim policajkama.


Da postanu policajci mlade ljude najčešće motivira obiteljska tradicija, odnosno da im je netko iz uže obitelji već radio u toj službi. Mlada Požežanka Martina Berger koja je završila Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Požegi kaže kako joj je djed bio pripadnik specijalne policije i da joj je želja nastaviti njegovim stopama.


- Voljela bih završiti u specijalnoj policiji, no početci su teški. Neću odustati i uložit ću sav trud koji imam da uspijem u toj nakani. Realno, ovo testiranje i nije tako teško, posve je u redu, jer bi toliko i svaki policajac morao biti spreman - kaže ova djevojka.


O policijskom pozivu duže vrijeme razmišljao je i 20-godišnji Filip Džambo iz Donjeg Miholjca koji je završio Opću gimnaziju i okušao se na fakultetu koji, međutim, nije išao baš onako kako je zamislio. I on je u obitelji imao policajca, a nije želio napustiti obitelj i dom, već je odlučio ostati.


- Mislim da nije način da svi odu van, tko će onda ostati ovdje i stvarati budućnost za nove generacije ovdje. To je časno zanimanje u našoj zemlji. Sviđa mi se taj način rada i postupanja kao u vojsci, gdje mi mladi dolazimo u fazu kada postajemo ozbiljniji i drugačije razmišljamo o daljnjem životu i budućnosti. Bavim se sportom i to mi daje dodatni motiv da budem dobar policajac - poručio je Filip.
Prepreke

Čepinčanin Krešo Arambašić (26) prošao je psihološko testiranje, strani jezik i opću kulturu.


- Imam dosta prijatelja koji su policajci, a ne moram odlaziti iz Hrvatske, ostajem blizu kuće i to je ono što me je motiviralo. I pokojni ujak bio je policajac, sve je upućivalo prema tome da i ja pokušam. Nije baš mačji kašalj, mora se malo stisnuti. Nisam baš u kondiciji, ali nije prezahtjevan ni taj dio. Samo da uspijem ući, onda ću vidjeti što će mi najviše odgovarati, možda sada izgleda specijalna policija, ali sve se to mijenja s godinama i iskustvom - pojašnjava Krešo.


Načelnik Novak smatra da najveći broj mladih ljudi koji se prijavljuje doista žele biti hrvatski policajci.
- Malo je onih koji dolaze da si riješe posao i radno mjesto jer ti brzo otpadnu. Ako idu s mišlju "nisam nigdje uspio, pa idem u policiju", takvi vrlo brzo nalete na prepreku zbog koje odustaju. Bez obzira na sve trendove koji se događaju odlaskom mladih izvan granica, i dalje je velik broj zainteresiranih iz cijele Slavonije. Slavonci predvode i uvijek ih ima dovoljno - poručuje Novak.


Tomislav Prusina
2600

je kandidata prijavljenih na testiranju iz cijele Hrvatske, a primljeno će biti njih 750
NA GRANICU
"Svima koji završe ovu našu školu s ocjenom 5,0 ministar dopušta da se upišu na Visoku školu ili izaberu mjesto gdje žele raditi. S obzirom na to da se vrlo brzo približavamo Schengenskom prostoru, dobar dio njih vjerojatno će u graničnu policiju jer moramo ispuniti uvjete i potrebe Europske unije. Dok je stanje sigurnosti u državi dobro kao što je sada, znači da nas ima dosta i da radimo dobro svoj posao", kaže načelnik Policijske akademije Dubravko Novak.
Možda ste propustili...

COVID-19: SAMO DVA NOVOOBOLJELA U CIJELOJ ZEMLJI

Nakon tri tjedna zaraženi i u Vukovarskoj županiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana