Novosti
PODACI WHO-A

U Hrvatskoj na 100.000 stanovnika 11 samoubojstava
Objavljeno 10. rujna, 2019.
U Hrvatskoj se godišnje izvrši jedanaest samoubojstava na 100 tisuća stanovnika, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) po kojima broj samoubojstava u svijetu proteklih godina pada, no i dalje zabrinjava da si jedna osoba oduzme život svakih 40 sekundi. Svake se godine ubije oko 800 tisuća ljudi, i iako je taj podatak alarmantan, stopa samoubojstava po glavi stanovnika pada, objavio je u WHO u ponedjeljak, dan uoči Svjetskog dana prevencije samoubojstava.


Globalna stopa pala je za 9,8 posto i iznosi 10,5 na 100 tisuća stanovnika, navodi WHO u izvješću koje pokriva razdoblje od 2000. do 2016. Najveći pad je na zapadnom Pacifiku (19,6 posto) i Jugoistočnoj Aziji (4,2 posto). Jedino područje koje bilježi rast su Sjeverna i Južna Amerika, što se može objasniti velikom dostupnošću vatrenog oružja. Većina samoubojstava, čak 79 posto, događa se u siromašnijim državama, no one bogate bilježe najveće stope, 11,5 samoubojstava na 100 tisuća stanovnika.


Država s najvećim brojem samoubojstava po stanovniku je Gvajana s (30,2), a slijede je Rusija, Litva, Lesoto, Uganda, Šri Lanka, Južna Koreja, Indija i Japan.


Hrvatska je po posljednjim dostupnim podacima iz 2016. zabilježila 11,5 samoubojstava na 100 tisuća stanovnika, pokazuje podaci WHO-a. Najviše samoubojstava izvrši se vješanjem, trovanjem pesticidima i vatrenim oružjem. Oduzimanje života je drugi vodeći uzrok smrti mladih između 15 i 29 godina, nakon prometnih nesreća, istaknuo je WHO. Padu globalne stope djelomično je pridonijela činjenica da sve više zemalja ima nacionalnu strategiju za prevenciju samoubojstava, kažu u u agenciji Ujedinjenih naroda sa sjedištem u Ženevi. Taj dokument trenutno ima samo 38 država. "Svaka smrt je tragedija za obitelj, prijatelje i kolege. No, samoubojstva se mogu spriječiti", priopćio je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Koraci koji su se pokazali djelotvorni su educiranje medija o odgovornom izvještavanju o samoubojstvima te pomaganje mladima da se nose sa stresom te ograničavanje pristupa pesticidima.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana