Novosti
NASTAVLJENE PROVOKACIJE

Medved: Srbija je ta koja pokušava revidirati povijest
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvalo je u ponedjeljak srbijansku veleposlanicu u Zagrebu Miru Nikolić i izrazilo prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika srbijanske vojske u subotu u Hrvatsku, a veleposlanica je odbila primiti prosvjednu notu, priopćeno je iz MVEP-a.


Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, MVEP je izrazio prosvjed, a navedeni događaj ocijenio provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudio činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene srbijanske institucije, dodaje MVEP. Hrvatska strana je istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i Europske unije. Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina, navodi MVEP u priopćenju.


Ministar branitelja Tomo Medved rekao je u ponedjeljak za ocjenu premijerke Srbije Ane Brnabić, prema kojoj se u Hrvatskoj događa zastrašujuća revizija povijesti, da je Srbija ta koja stalno pokušava revidirati povijest te kako je pokušaj ulaska 11 pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku ružna provokacija na koju su hrvatske službe dobro reagirale.


Srbijanska premijerka Ana Brnabić rekla je u nedjelju kako je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti, a najnoviju srbijansku provokaciju, slanje vojnika s odorama na obilježavanje jasenovačkih srpskih žrtava, ocijenila je legitimnim ponašanjem. "Ta revizija povijesti koja se događa u Hrvatskoj je zastrašujuća, i ne samo za Srbiju i regiju nego za cijelu Europu, i to je problem koji nadilazi Srbiju, to je problem EU-a", rekla je Brnabić.


Tomo Medved rekao je za Hinu da se više ne želi upuštati u raspravu. "Srbija stalno pokušava činiti reviziju povijesti", rekao je i ponovio kako je pokušaj ulaska 11 pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku "ružna provokacija Srbije, na koju su hrvatske službe dobro reagirale i spriječile ju".


"Hrvatska naglašava istinu, povijest temeljenu na činjenicama, Hrvatska je branila domovinu i obranila ju je od velikosrpske agresije. Danas smo članica Europske unije i NATO-saveza, moderna zemlja, orijentirani smo gospodarskom razvitku i boljoj budućnosti, a Srbija ima unutarnjih problema i neka se njima bavi", rekao je Medved za N1. H/D.Pav.
Možda ste propustili...