Regija
SMANJENA POTRAŽNJA I PRODAJA

Zbog recesije na europskom
tržištu SDFŽ će proizvesti
20 posto manje kombajna
Objavljeno 10. rujna, 2019.
U jesenskom dijelu proizvodnje tvornica ne planira zapošljavati sezonce u proizvodnji
ŽUPANJA - Poslovna 2019. neće ostati zapamćena kao jedna od boljih godina za županjsku tvornicu kombajna Same Deutz Fahr Žetelice.Počela je štrajkom radnika koji je nakon 22 dana trajanja Vrhovni sud početkom veljače proglasio nelegalnim. U ožujku je Uprava s radnicima dogovorila ukupno povećanje brutoplaće u iznosu od 750 kuna u tri godine, na svim razinama, od sezonaca pa nadalje. A nakon štrajka tvornica se suočila s problemima na tržištu, što je rezultiralo padom proizvodnje koja će u 2019. biti oko 20 posto manja u odnosu prema lani, kada je proizvedeno približno 400 kombajna.

Smanjeni kapaciteti
- Uz prisutnu stagnaciju u protekloj godini, ulazimo u recesiju u dijelu prodaje poljoprivredne mehanizacije na tržištu Europe. Jednim je dijelom prouzročena niskim cijenama žitarica, mlijeka i mesa, a drugim smanjenim potporama za nabavu novih strojeva. U navedenim uvjetima konkurencija je dosta velika i svi se borimo za opstanak na tržištu i ostvarivanje zadanih ciljeva. Takva situacija prouzročila nam je smanjenu prodaju do ljeta, a samim tim i manju proizvodnju. Na to smo bili spremni i reagirali smo smanjenjem kapaciteta u proizvodnji – pojašnjava generalni direktor SDFŽ-a Damir Kobaš. No naglašava da je unatoč manjoj potražnji i prodaji kombajna, strategija tvornice osiguranje prisutnosti na najvažnijim tržištima kao sto su Njemačka, Francuska, Italija, Rumunjska….

- I dalje smo odlučni da je jedan od bitnih faktora ulaganje u nove proizvode i nove tehnologije u proizvodnji. I dalje nastavljamo razvoj novih modela kombajna te smo od početka ove godine popunili liniju svih proizvoda za europsko tržište, vezano uz najnovije motore sa smanjenim emisijama u zrak – ističe.

Pratiti trendove
Napominje da se svako novo ulaganje u razvoj proizvoda pokazalo kao dobar potez, ali i kao jedina mogućnost za opstanak na tržištu koje je veoma zahtjevno, traži stalna poboljšanja i praćenje trendova na europskom i svjetskom tržištu.

Velike napore u tvornici ulažu i u kvalitetu gotovog proizvoda, odnosno u procese koji kombajnu na poljima osiguravaju kontinuiran rad. Kombajn je, napominje Kobaš, specifičan proizvod jer u godini dana radi vrlo kratko, ali u tom razdoblju zahtijeva da nema nikakvih zastoja. Iako su u prvom dijelu godine bili angažirani, u jesenskom dijelu proizvodnje, koji je u tvornici upravo počeo, neće biti sezonaca.

- Prema trenutačnom stanju na tržištu i zahtjevima prodaje u jesenskoj proizvodnji ne planiramo zapošljavanje radnika na određeno vrijeme u odjelu proizvodnje i sve zahtjeve za prodajom odradit ćemo s našim stalnim radnicima – kazao je Kobaš.

- Što se tiče planova za 2020. u ovom trenutku je rano govoriti što bi moglo biti. Ali u svakom slučaju nastavljamo ulaganje u nove proizvode i nove tehnologije kako bismo osigurali prisutnost na tržištu i našim kupcima u Europi pružili vrhunski proizvod - zaključuje.

Marija Lešić Omerović
Premijer pohvalio proizvodnju
Premijer Andrej Plenković je krajem kolovoza obišao tvornicu SDF Žetelice. “Ovo je proizvodnja ključnih poljoprivrednih strojeva koja zapošljava 220 ljudi. To su najmoderniji kombajni koji se proizvode u Europi i 95 posto ide u izvoz. Jako se veselim što u Županji postoji ovakva tvornica izvozno orijentirana”, kazao je. SDF Žetelice se pripremaju i za jedan od najznačajnih sajmova poljoprivredne mehanizacije koji će se u studenom održati u Hannoveru. Ondje će, doznajemo od Damira Kobaša, izložiti novi model kombajna C9306 s T5 motorom.
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike