Regija
23. ZLATNA BERBA U RAKITOVICI

Aladić: Ovakve manifestacije su dokaz da tradicija i običaji neće izumrijeti
Objavljeno 10. rujna, 2019.
manifestacijom se obilježava početak berbe i revitalizira tradicija sela
RAKITOVICA - Želeći vratiti uspomene, sačuvati tradiciju i upoznati mlade sa zaboravljenim slavonskim običajima, članovi KUD-a "Josip Čoklić" iz Rakitovice 23. godinu zaredom organizirali su Zlatnu berbu, manifestaciju u čast kukuruza.Zlatna berba jedna je od najvećih i najstarijih kulturno-zabavnih manifestacija u Miholjštini, a održava se u sjaju žutih klipova kukuruza, uz zanimljive izložbe i folklorni program na ljetnoj pozornici kod crkve sv. Jakova. Program je započeo izložbom rukotvorina i tradicionalnih kolača Udruge žena Rakitovica te izložbom slika KUD-a. Nastavljen je svetom misom u crkvi sv. Jakova koju je služio župni vikar Luka Ivković i velikim šokačkim kolom ispred crkve, gdje su, uz folkloraše zaplesali mještani i gosti. Uslijedilo je svečano otvorenje 23. Zlatne berbe te nastup kulturno-umjetničkih društava. Nakon pozdravnih riječi Nikole Sklizovića, predsjednika KUD-a "Josip Čoklić", koji je zahvalio mještanima i gostima na dolasku, nazočnima se s ljetne pozornice obratio i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

- Ovakve manifestacije uvijek su dobro posjećene, i to je dokaz da tradicija i običaji neće izumrijeti. Najveća zahvala ide članovima KUD-a "Josip Čoklić", koji nesebično čuvaju tradicionalne običaje, ali i posjetiteljima koji svojom nazočnošću podržavaju ove vrijedne čuvare tradicijske baštine. Zadovoljstvo mi je što smo se okupili i što ćemo uživati u lijepoj manifestaciji – rekao je, pozdravljajući s dobrodošlicom goste i sudionike Zlatne berbe, gradonačelnik Goran Aladić.

Čast da otvori Zlatnu berbu pripala je dožupanu Goranu Ivanoviću, koji je u svom govoru također istaknuo značenje manifestacije te prije svega čuvanja bogate slavonske narodne baštine. Dožupan Ivanović poručio je da KUD "Josip Čoklić", koji je nedavno proslavio 90 godina postojanja, i dalje može računati na potporu Grada Donjeg Miholjca i Osječko-baranjske županije.

U folklornom dijelu nastupili su KUD Seljačka sloga iz Bogdanovaca, KUD Jasen iz Šaptinovaca i Ženska pjevačka skupina Inoče iz Tenje, a za međunarodni karakter Zlatne berbe pobrinuli su se Mađari, KUD Marica iz Salante i Hrvatski mješoviti pjevački zbor iz Harkanya.

Želeći na pravi način proslaviti početak berbe kukuruza i revitalizirati tradiciju, organizator je priredio i natjecanje u ručnom runjenju kukuruza u kojem su sudjelovali predstavnici folklornih skupina. Parovi su trebali oruniti deset klipova kukuruza, a najbrži par je pobjednik. Pobijedio je par KUD-a Jasen iz Šaptinovaca, druga je bila ekipa KUD-a Seljačka sloga iz Bogdanovaca, a treće predstavnice Ženske pjevačke skupine Inoče iz Tenje.

Kako ni jedna manifestacija ne može proći bez gastroponude, posjetitelji su mogli kušati ukusno pripremljen paprikaš od svinjetine i kuhani kukuruz, ali i rakiju od kukuruza pečenu u rakijskom kotlu. Manifestacija je zatvorena velikim slavonskim veseljem uz TS Traženi iz Valpova.

Snježana Fridl
Najčitanije iz rubrike