Osijek
VLADA RH ODOBRILA PROJEKT

Kruzeri će se u Osijeku sidriti na novom pristaništu između Vodenice i Galije
Objavljeno 10. rujna, 2019.

Još jedan osječki projekt dobio je zeleno svjetlo - Vlada Republike Hrvatske na svojoj posljednjoj održanoj sjednici dala je suglasnosti na odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Osijek o sklapanju ugovora o javnoj nabavi za gradnju pristaništa za putničke brodove u Osijeku. Tako će grad na Dravi dobiti još jedan infrastrukturni objekt koji će ga izravno vezati s njegovom rijekom.

U posljednjih nekoliko godina grad Osijek bilježi osjetan porast broja turističkih noćenja i gostiju koji pretežno dolaze kopnom, no sve više i Dravom, odnosno riječnim kruzerima koji krstare Dunavom, a Osijek je jedno od rijetkih odredišta zbog kojeg skretanjem u Dravu "napuštaju" dunavski tok. Povećanjem broja dolazaka putničkih brodova vidljiv je znatan turistički razvoj Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Dosadašnje privremeno rješenje za pristan i obavljanje potrebnih graničnih protokola u Osijeku bilo je uz restoran Galija, tako da je od početka bilo jasno kako treba raditi na pronalaženju nove lokacije. Ona je pronađena tek nešto uzvodnije, na potezu između Vodenice i Galije, o čemu smo već u našim novinama pisali.

Isprojektirano je veće pristanište koje će odjednom moći primiti čak tri broda, s obzirom na to da su učestale situacije na postojećem vezu kod restorana Galije dolazak istovremeno dvaju kruzera.

Jedna ponuda
U travnju ove godine Lučka uprava Osijek objavila je javno nadmetanje za gradnju pristaništa za putničke brodove, otvaranje ponuda bilo je sljedećeg mjeseca, dakle u svibnju. Zaprimljena je jedna ponuda, ona Zajednice ponuditelja koju čine vinkovačka tvrtka Sokol i osječka Hidrogradnja. Stručno povjerenstvo za javnu nabavu utvrdilo je da je zaprimljena ponuda prihvatljiva, pravilna i prikladna. Sukladno tome predloženo je sklapanje ugovora o javnoj nabavi sa Zajednicom ponuditelja čija je cijena ponude 9,9 milijuna kuna bez poreza na dodanu vrijednost (odnosno 12,5 milijuna kuna s PDV-om).

Kako je cijena ponude veća od sredstava osiguranih Godišnjim programom rada i financijskim planom Lučke uprave Osijek za ovu godinu, zatražili su, u skladu sa suglasnosti Ministarstva financija, prijedlog preraspodjele sredstava raspoređenih u Državnom proračunu. Resorni ministar Zdravko Marić dao je suglasnost te je na taj način osiguran dodatni iznos od 10 milijuna kuna za financiranje ovog projekta.

No, ipak, ni to nije bilo sve što se ticalo procedure, Upravno vijeće Lučke uprave ovlašteno je donositi odluke o sklapanju pravnih poslova do iznosa od pet milijuna kuna, a iznad tog iznosa uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske. A Vlada RH, odobravajući suglasnost, vodila se time što Lučka uprava Osijek za potrebe pristajanja putničkih brodova trenutno koristi pristan koji je u privatnom vlasništvu restorana Galija, potom to što je za ovu godinu najavljeno povećanje broja putničkih brodova u odnosu prema prošloj godini (odnosno svake godine više u odnosu prema prethodnoj), te zaključno time što je Lučka uprava Osijek ishodila sve potrebne dozvole za gradnju novog putničkog pristaništa.

Do travnja
Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave Osijek, zadovoljan je ovakvim razvojem situacije, kaže kako se za idući tjedan planira potpisivanje ugovora s izvođačima radova.

- Što znači da ćemo od travnja (iduće godine, nap. a), kada i inače počinje sezona dolazaka riječnih turističkih brodova, imati novi pristan. To će nam istovremeno otvoriti mogućnost da, svi mi zainteresirani, poradimo na osmišljavanju novih turističkih ponuda i aranžmana koji, primjerice, jadranskim gostima nude dolazak u Osijek te ovdje ukrcaj na kruzer i krstarenje Dunavom i Dravom - otkriva dio svojih razmišljanja Dijanović. Za sada je izvjesno da će početku radova na realizaciji novog osječkog pristana nazočiti i resorni ministar Oleg Butković.

Za ovu godinu najavljen je 81 dolazak riječnih turističkih brodova, a primjerice prije deset godina bilo je samo četiri. Dolazak većeg broja kruzera u Osijek kontinuirano se bilježi od 2014. godine.

Dario Kuštro
81

pristajanje kruzera najavljeno je za ovu godinu za Osijek. Prvi je pristao 3. travnja.
NOVI TERMINAL
Lučka kapetanija Osijek u realizaciji je i projekta gradnje terminala za pretovar rasutih tereta. Projekt je to ukupno vrijedan 145,5 milijuna kuna, od čega iz fondova EU-a nepovratno stiže gotovo 118 milijuna kuna. Predviđena je gradnja 240 metara obale za pretovar rasutog tereta s dva veza za brodove, postrojenja za pretovar i usipni koš, kranska staza, ali i nastavak željezničkog kolosijeka te pristupna cesta, kao i sva potrebna infrastruktura.
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike