Osijek
U OKVIRU GRADNJE NOVOG OHBP-A POČINJU PRVE PROMJENE

Od idućeg tjedna novi istočni
ulaz s Huttlerove u KBC
Objavljeno 10. rujna, 2019.

Do kraja ovoga tjedna KBC Osijek otvara novi istočni ulaz u bolnicu, a sve u okviru pripremnih radova za gradnju objekta novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema. Novi ulaz u bolnicu iz Huttlerove ulice nalazit će se nešto sjevernije od postojećeg, a proteklog tjedna već je završeno asfaltiranje kolnog prilaza. Razlog pomicanja istočnog ulaza za Glas Slavonije detaljnije je objasnio ravnatelj KBC-a Osijek doc.dr.sc. Željko Zubčić.

- Otvaramo novi ulaz u bolnicu, a već smo preselili kiosk Tiska te uklanjamo i našu kućicu za portu. Naime, upravo na ovom dijelu treba se još odraditi preostali dio arheoloških radova. Arheolozi su do sada obavili 90 posto posla te je ostao još ovaj dio. Prema projektu na ovom dijelu će se nalaziti još jedan od dva natkrivena prolaza u bolnicu i novu zgradu. Drugi natkriveni prolaz nalazit će se upravo na mjestu gdje sada otvaramo ulaz u bolnicu. Stoga je to ujedno odrađivanje jednog dijela posla za budući projekt. Na prostoru gdje sada uređujemo novi ulaz do sada se nalazio prostor za zbrinjavanje bolničkog otpada koji smo sada preselili na drugu lokaciju. Ovdje imamo i jednu kućicu koju smo odmah pretvorili u portirnicu. Preseljenje ulaza financiramo iz vlastitih sredstava, a asfaltiranje prilaza riješili smo uz pomoć donacije - objašnjava doc. Zubčić.

Podsjetimo kako se ukupna vrijednost radova za gradnju novog OHBP-a penje na 81 milijun kuna, a nepovratnih 68 milijuna kuna stiže iz europskih fondova, kako stoji i na službenim stranicama KBC-a Osijek. Upravo iz tih sredstava financirat će se i arheološki radovi. Glavni razlog gradnje novog objekta nedostatak je kvadrata, jer je Hitni prijem trenutačno smješten u kirurškim ambulantama, a Kirurgija je izmještena u podrum zgrade. Istovremeno su dnevne bolnice raštrkane na više različitih lokacija u krugu bolnice. Ovim će se dobiti nova zgrada s 8500 četvornih metara energetskog A razreda. Novi objekt prostirat će se na dva kata, u kojemu će se u prostoru prizemlja smjestiti OHBP i dnevna bolnice s operacijskim blokovima i dnevnim kirurgijama.

Arheološka istraživanja na zemljištu na kojem će se graditi budući OHBP trajali su od svibnja do kolovoza, a arheolozi su prilično sigurni da su na arheološkom nalazištu kod istočnog ulaza u Klinički bolnički centar Osijek otkrili ostatke obrambene kule sjevernih bedema rimske Murse. Još 2010. godine na ovoj je površini obavljen stručni arheološki nadzor prilikom uklanjanja starih objekata i obavljanja zemljanih radova za pripremu zemljišta za gradnju, a već tada je navedeno kako je prije gradnje bolničke zgrade potrebno obaviti zaštitna arheološka istraživanja. Na natječaju za istraživanje posao je dobila tvrtka Delmat Galiot iz Splita, a na terenu su bila četiri arheologa koje predvodi Osječanin Tomislav Pušić, inače arheolog i povjesničar. Ovaj tim sada nastavlja istraživanje i na preostaloj parceli.

Nefreteta Z. Eberhard
NOVI OHBP GOTOV DO KRAJA 2022. GODINE
Novi objekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema KBC-a Osijek prva je zgrada koja će se graditi za potrebe osječke bolnice nakon zgrada Maternitea koja je sagrađena 1983. godine. Gradnja novog Hitnog prijema trebala bi biti gotova do 2022. godine. Uz prostore za liječenje u novom objektu nalazit će se i različiti sadržaji, poput portirnice i kafića.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana