Osijek
BLUDNA POVIJEST TVRĐE

Osijek je imao devet bludilišta i 120 bludnica!
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Stanislav Subotić vodio je gotovo 900 ljudi, uglavnom sugrađana, u tri turistička obilaska

Iako je mnogima još nepoznata činjenica kako je Osijek početkom 20. stoljeća glasio za pravi "bludenstadt", grad s devet registriranih bludilišta i 120 bludnica, svi sudionici novog turističkog obilaska "Tvrđa - vojnici, gostionice i bludnice" postali su posljednjih tjedana bogatiji i za tu neobičnu informaciju.


Za to je zaslužan autor obilaska, osječki turistički vodič Stanislav Subotić, koji je od kolovoza na tri ture privukao gotovo 900 ljudi, od čega je 150 sugrađana i protekle nedjelje upoznalo drugu stranu povijesti Tvrđe, nakon što je subotnja šetnja otkazana zbog kiše. Prema svemu sudeći, to je bilo i posljednje javno izdanje ovog turističkog obilaska, koji će odsad skupinama turista ili Osječana biti dostupan na zahtjev. No upravo je zbog toga nedjeljna šetnja bila najposebnija do sada jer je sudionike odmah na početku, sa zalaskom sunca na Trgu Sv. Trojstva, iznenadio prerušeni vodič u noćnoj košulji, kojega je dovezla moderna kočija, električna rikša.


- Ove tri ture, od kojih ni jedna nije bila jednaka, dokazuju da Osječane zanima i druga strana povijesti njihova grada - dosta im je politike i uobičajenih obilazaka. No nipošto nismo očekivali baš ovako velik odaziv, za koji je zaslužna intrigantna tema, ali možda i moj prepoznatljiv stil vođenja - otkrio je nakon završetka obilaska Stanislav Subotić, koji je vodič već 25 godina, ali do sada nije vidio ovakav interes za jednu turu, za koju se već predbilježilo pet grupa.
Ulogu Joce Bogdanovića, stanovnika Donjeg grada, kojega je žena prijavila redarstvu da se šest tjedana nije vratio od bludnice, Subotić je u noćnoj košulji odlično odradio, a dok je sudionike u nedjelju upoznao s bludilištima, vojarnama i gostionicama u Beckersovoj i Kohlhofferovoj ulici, uvjerava kako je ostalo još mnogo toga što treba ispričati i pokazati.


Marko Mandić
Povjesničari i muzej pomogli u formiranju ture
Stanislav Subotić ovaj je netipičan obilazak pripremao tri mjeseca, a u svemu su mu pomogli Muzej Slavonije, ali i mladi povjesničari Sergej Filipović i Luka Pejić, s osječkog Filozofskog fakulteta, koji su potvrdili točnost podataka i priča.

- Zanimljivo je što nemamo točne lokacije bludilišta u Donjem gradu, ali smo sigurni da ih je nekoliko bilo u Tvrđi, ovdje u Firingerovoj i Franjevačkoj ulici, nekadašnjoj Beckersovoj i Kohlhofferovoj ulici. Međutim, svejedno je bio velik izazov sastaviti kompletnu priču s malo podataka, u čemu su mi posebno pomogli arhivi Muzeja i znanstveni radovi povjesničara - naglašava Subotić, još jednom ponavljajući kako je u tri obilaska ispričao samo nekoliko priča, a mnoge je "pikanterije" namjerno sačuvao za nove grupe.
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike