Osijek
REFORMSKA GODINA I ZA OSJEČKE UČENIKE

Nedostaju tableti i dio udžbenika,
a od učitelja se traži kreativnost
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Nisu stigli svi udžbenici, radne bilježnice i tableti, pa se sve nade polažu u kreativnost učitelja

Kurikularna reforma počela je u ponedjeljak u svim hrvatskim školama, pa tako i za 7311 osječkih osnovaca. Točno 886 osječkih prvašića krenulo je u školu, čak 43 manje nego lani. Prvoga dana nove, najvažnije, školske godine na klupama učenike nisu dočekali svi udžbenici, tableti, ni radne bilježnice za siromašne mališane, ali poruka koja se mogla čuti od predstavnika gradske vlasti i ravnatelja škola glasi: Nemojmo paničarati, nema razloga za zabrinutost, vjerujemo u kreativnost naših učitelja. Podsjetimo, reforma je ušla u 1. i 5. te 7. razrede osnovnih škola (biologija, kemija, fizika), 1. razrede gimnazija i u obvezne predmete državne mature u četverogodišnjim strukovnim školama.

- Udžbenici su uglavnom stigli, nedostaje još nešto malo. Međutim, mi smo i odgojna ustanova, u kojoj se djecu mora učiti i određenim moralnim, etičkim i ljudskim vrijednostima koje bi trebali njegovati cijeli život. Tako da učitelji imaju što raditi s prvašićima cijeli prvi tjedan, dok se ne priviknu da im je škola sada postala svakodnevica. Smatram da užbenici ne igraju preveliku ulogu kod učitelja koji svoj posao obavljaju kvalitetno - kazala je Emina Šinka, ravnateljica OŠ Svete Ane nakon svečane priredbe za prvašiće. Istaknula je kako se oko Škole za život "pravi prevelika fama i stvara pritisak".

- Ne treba paničariti, dovoljno je da ravnatelji škola ostanu smireni i da od učitelja ne traže da to ide nekim galopirajućim tempom, da im daju vremena kako bi do kraja iščitali svu potrebnu dokumentaciju za prilagodbu novom načinu rada - dodala je Šinka. Roditeljima 70 prvašića te škole nakon priredbe je objasnila što reforma donosi za njihovu djecu.

- Najveće promjene događaju se u vrednovanju učenika, koje je sada u korist učenika. Naglasak je na opisnom vrednovanju učenika, a manje na brojčanom, iako u prvom polugodištu i nema brojčane ocjene. Kao roditelji dobit ćete povratnu informaciju kako vaše dijete napreduje, što treba dodatno raditi, odnosno sve detalje o njihovim pisanim provjerama. To je dodatan posao našim učiteljicama, ali tako će i one sebi olakšati zaključivanje ocjena na kraju školske godine. Vama roditeljima sada je došlo vrijeme da intenzivno budete uključeni u odgojno-obrazovanje svoje djece i da aktivno surađujete s učiteljima u njihovu rastu - kazala je ravnateljica. Drugo su tableti.

- Učenici prvih razreda u drugom će polugodištu dobiti tablete, a idu četiri učenika na jedan tablet. Primjena suvremene tehnologije u nastavi, na koju je stavljen naglasak u Školi za život, ipak će se u prvom razredu ograničiti na razumnu mjeru. Tako će djeca u skupinama raditi zadatke na tabletu. Njihove su učiteljice, na sreću, kvalitetno educirane i znat će kada i kako primijeniti tehnologiju u suvremenoj nastavi - objasnila je ravnateljica škole, u koju je ipak upisan cijeli razred više u odnosu prema protekloj godini. Sretna je što u njezinoj školi zbog pada broja učenika nitko nije proglašen tehnološkim viškom, kao što je to u nekim drugim školama. No zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš kazala je kako nas pad broja prvašića od 43 učenika ne treba zabrinjavati, a što se tiče Škole za život, pozvala je na razumijevanje i strpljenje.

- Molim učitelje i roditelje da od prvog dana krenemo ležerno, da se toliko ne brinemo, i da taj stres koji mi odrasli ponekad imamo ne prenosimo na najmlađe, jer njima je uistinu svejedno hoće li prvi ili drugi tjedan imati udžbenike iz svih predmeta te hoće li odmah imati svu opremu. Vjerujem našim učiteljicama i one već znaju kako će to razdoblje kreativno provesti s našim najmlađima. Njima pak poručujem da sljedećih osam godina provedu igrajući se, jer upravo će tako biti kreativniji i najlakše svladati gradivo - kazala je Gamoš te poručila kako se nada da će doći do dugoočekivanog povećanja plaća za sve odgojno-obrazovne djelatnike. Što se tiče školaraca iz OŠ Briješće, koja je u rekonstrukciji, oni će još nekoliko tjedana na nastavu putovati u susjedni Čepin.

A roditeljima, bakama i djedovima bio je to vrlo emotivan dan. Premda su uglavnom neupućeni u sve promjene koje nastupaju za školarce, kažu, promjene su nužne. Put unučice Demi od kuće pa sve do škole djed Zvonko Đerfi pomno je snimao kako ne bi propustio ni jedan važan trenutak velikog dana. “Rekli su da je ovo najvažnija reforma, mi ne znamo puno o tome, ali vidjet ćemo”, kazao je djed Zvonko, koji je unuci poručio neka stekne prijatelje i sluša učiteljicu. Majka Nikolina Pavičić s kćerkicom je Norom i prije razgovorala o školi. “Njezino je mišljenje još podijeljeno, jer još nije svjesna što je čeka. Ali nadamo se najboljem. Mislim da je reforma nešto što djeci treba”, zaključuje majka prvašice Nore, koja je prvi školski dan odradila hrabro, a jedina joj je želja da u klupi sjedi sa Stelom, prijateljicom iz vrtića. A sada kada su na cestama ponovo tisuće školaraca, vozače je na povećan oprez u prometu upozorila i Postaja prometne policije Osijek javljanjem uživo u eter Slavonskog radija.

Jasenka Pejaković
prvašići
43 IH JE MANJE NEGO LANI
Emina Šinka

ravnateljica OŠ Svete Ane

Ne treba paničariti, dovoljno je da ravnatelji škola ostanu smireni i da od učitelja ne traže da to ide nekim galopirajućim tempom te da im daju vremena kako bi do kraja iščitali svu potrebnu dokumentaciju za prilagodbu novom načinu rada
Žana Gamoš

zamjenica gradonačelnika

Molim učitelje i roditelje da od prvog dana krenemo ležerno, da se toliko ne brinemo, i da taj stres koji mi odrasli ponekad imamo ne prenosimo na najmlađe, jer njima je uistinu svejedno hoće li prvi ili drugi tjedan imati udžbenike iz svih predmeta te hoće li odmah imati svu opremu
NASTAVAK PRIJATELJSTAVA IZ VRTIĆA
I ispred OŠ Franje Krežme okupili su se roditelji sa svojim prvašićima. S novim ruksacima, s omiljenim likovima iz crtanih filmova, i u posebnim “outfitima” mališani su s osmijehom otpočeli novo poglavlje života. Raduju se nastavku druženja s prijateljima iz vrtića, svemu što će naučiti, a vjerne plišance, koji su ih do sada posvuda pratili, ostavili su kod kuće. “Teško mi je reći što će mi se najviše svidjeti, ali sigurno puno toga. Već znam neka slova”, kaže prvašica Katarina. Ali zato njezina prijateljica iz vrtića Katja točno zna čemu se najviše veseli. “Veselim se crtanju i pravljenju različitih stvari. Jako sam dobra umjetnica. Najljepše što sam nacrtala je jedan medo panda”, kaže prvašica, čija je majka Tanja išla u istu školu.
NK OSIJEK U CENTRU ZA AUTIZAM
U prvu, cjelovitu školsku godinu učenici Centra za autizam veselo su uplovili uz pjesmicu “Kad si sretan”, koju su otpjevali zajedno sa svojim učiteljicama, djelatnicima i posebnim gostima - nogometašima NK-a Osijek. S vrtićkim skupinama, upisano ih je 50. Nakon pjesme i plesa druženje s bijelo-plavima preseljeno je na vanjsko igralište, gdje su spretnim učenicima Luka Marin, Josip Špoljarić i Robert Ćosić otkrili neke svoje nogometne trikove te s njima odigrali i prijateljsku utakmicu. “Uvijek je lijepo doći na ovakva događanja i igrati se s djecom, koja i nama odmah stave osmijeh na lica”, kazao je Luka Marin. Ovakvi događaji, kojima se otvaraju javnosti, jako su važna, kaže ravnateljica Sanda Zlatarić, jer tako postižu obrnutu integraciju u društvo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike