Svijet
SUMNJA SE I NA IZBORNE PRIJEVARE NA NEKIM MJESTIMA

Putinova stranka izgubila trećinu mjesta u Moskvi
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Vladajuća Ujedinjena Rusija, koja podržava predsjednika Vladimira Putina, izgubila je trećinu zastupničkih mjesta u moskovskoj gradskoj skupštini nakon lokalnih izbora, prenosi novinska agencija RIA u ponedjeljak, sugerirajući da je oporbena strategija taktičkog glasanja za najjačeg kandidata uspjela.


Nedjeljni izbori bili su jedni od najpraćenijih lokalnih izbora u posljednjih nekoliko godina, jer je vlast zabranila kandidaturu nekim kandidatima opozicije, što je izazvalo najveće prosvjede u posljednjih gotovo deset godina u ruskom glavnom gradu.


Moskovske su izbore istaknuti opozicijski političari, poput Alekseja Navaljnog i njegovih saveznika, označili kao šansu za nagrizanje Ujedinjene Rusije prije parlamentarnih izbora 2021. Prosvjedi su izbili sredinom srpnja nakon što je središnje izborno povjerenstvo odbilo prihvatiti kandidaturu većeg broja opozicijskih političara pod izlikom da nisu sakupili dovoljno potpisa pravih podupiratelja. Navaljni je savjetovao svoje pristaše da taktički diljem Rusije glasaju za kandidata koji ima najveće šanse pobijediti kandidata Ujedinjene Rusije.


Moskovski kandidati Ujedinjene Rusije "pretvoreni" su u nezavisne kandidate kako bi se distancirali od stranke koja ima najnižu podršku u zadnjih deset godina. Gotovo cjeloviti izborni rezultati, na koje se poziva RIA, pokazuju da je Ujedinjena Rusija izgubila oko trećinu mjesta u usporedbi s prošlim izborima. RIA navodi da će Ujedinjena Rusija naposljetku vjerojatno imati 26 od 45 zastupničkih mjesta u moskovskoj skupštini. Na prethodnim je izborima 2014. Ujedinjena Rusija dobila 28 zastupnika preko svoje liste i još deset nezavisnih zastupnika koje je poduprla.


Ovaaj put, navodi RIA, Komunistička stranka uzela je mjesta Ujedinjenoj Rusiji, osvojivši 13 mandata, dok su nakon prošlih izbora imali samo pet zastupnika. Opozicijska stranka Jabloko (Jabuka) i Pravedna Rusija osvajaju tri mandata, navodi RIA.


Lokalni izbori održani su u cijeloj Rusiji, u nedjelju.


Društvenim mrežama kruži nekoliko videozapisa, na kojima se vidi kako su neki glasači stavljali više listića u glasačke kutije.
Putin i dalje ima veliku podršku te ga podržava više od 60 posto Rusa, ali ipak manju nego prethodnih godina.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana