Kultura
11. RUJNA JAVNI RAZGOVOR U MALOM SALONU U RIJECI

Život seksualnih radnika/ca kao urbanih manjina
Objavljeno 9. rujna, 2019.
U Malom salonu u Rijeci, u sklopu izložbe CODE:RED Rijeka Tadeja Pogačara, održat će se 11. rujna javni razgovor o nekim od osnovnih pitanja iz života seksualnih radnica/ka kao urbanih manjina. U razgovoru će sudjelovati Iva Jovović, izvršna direktorica zagrebačke Udruge za unapređenje kvalitete življenja Let te slovenski kustos i umjetnik Tadej Pogačar. Vodit će ga slovenski fotograf, konceptualni umjetnik i publicist Dejan Habicht a razgovarat će se na teme socijalnog statusa, društvenih prava, modela neformalne ekonomije i oblika samoorganizacije seksualnih radnika/ca.

Razgovor se održava u sklopu izložbe CODE:RED Rijeka koja je do 13. rujna postavljena u Malom salonu kao dokumentacijski presjek 20-godišnjeg kolaborativnog i participativnog projekta Tadeja Pogačara usmjerenog na kritičko istraživanje života marginalnih urbanih manjina i na teme kao što su neformalna ekonomija, javni prostor, seksualni rad ili trgovina ljudima.

Impuls ovom riječkom razgovoru sama je recentna povijest reprezentacije seksualnog rada, prožeta stereotipima koji seksualnim radnicima/cama uzimaju glas i pravo da formiraju vlastiti identitet. Čak i sam javni razgovor o seksualnom radu kao legitimnom obliku rada u društvu stvara nelagodu i otpor, napominje Pogačar.

Iva Jovović relevantna je sugovornica na navedenu temu: riječ je o profesionalki s 18 godina iskustva u pružanju izravnih usluga ranjivim društvenim skupinama poput seksualnih radnika/ca, ovisnika/ca i osoba oboljelih od AIDS-a. Udruga Let, čija je izvršna direktorica, teži unapređenju kvalitete života ranjivih skupina u hrvatskom društvu osmišljavajući i provodeći javnozdravstvene programe i pružajući socijalne usluge utemeljene na potrebama svojih korisnika.

Dejan Habicht slovenski je fotograf, konceptualni umjetnik i publicist. Studirao je filozofiju i etnologiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, gdje je i diplomirao na Odjelu za etnologiju. Tekstove i fotografije objavljivao je u revijama Ambient/Jana, Ars vivendi, Fotografija, Hiše, Oris (Zagreb), Tribuna… Sudjelovao je na više značajnih međunarodnih izložbi suvremene umjetnosti, u Sloveniji i svijetu. Dosad je izdao niz knjiga umjetnika među kojima i edicije „12 dosadnih pjesama“, „One Gasoline Station“, „Please“, „American Bar“, „Lesorezi“, „Krajnje stanice“ i „26 stages of erection“.
Tadej Pogačar umjetnik je, kustos i umjetnički direktor Centra i Galerije P74. Studirao je etnologiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a kasnije i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani.
Izložba i razgovor dio su projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti. Muzej moderne i suvremene umjetnosti ostvaruje ih u suradnji s Galerijom P74 i Mestnom galerijom Ljubljana/MGML. N.Vek.
Možda ste propustili...

FELIX MENDELSSOHN U CIKLUSU SFUMATO

Pridružit će im se orguljaš Pavao Mašić

NOVI CIKLUS EDUKATIVNIH RADIONICA OSJEČKOGA HDLU-A

Obrazuju publiku koja se ne zadovoljava veselicama

11. EUROPSKA NOĆ KAZALIŠTA DILJEM SLAVONIJE

Zaljubite se i vi u teatar

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LOVRE MARUŠIĆ ZATVORIO 21. MEMORIJAL "DARKO LUKIĆ"

Od prvog se tona čula izrazita ekspresivnost i tonska ujednačenost

2

PERFORMANCE ART FESTIVAL 19. I 20. STUDENOGA

Danas čak i ženski glasovi govore protiv ženskih prava, ciljeva pa i pobjeda

3

OD ROKOKOA DO SECESIJE – ODIJEVANJE I MODNI PRIBOR

Svi muzealci moraju biti ponosni na 300 godina star splitski crveni haljetak