Autoglas
PROMOCIJA PLUS: PRODAJA AUTOMOBILA

Volkswagen i Opel prodali su najviše automobila ove godine
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Kupci sve više preferiraju benzince, 61,1 posto u odnosu na dizlaše (35,3 posto)

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je prodano 47.785 novih putničkih vozila, što je 1,3 posto ili 618 vozila više nego u istom razdoblju lani, dok je samo u kolovozu prodano 3417 novih auta, odnosno 217 vozila više. U dosadašnjem dijelu godine najviše novih vozila prodao je Volkswagen, njih 6121 ili 12,8 posto od ukupne prodaje na tržištu. Slijedi Opel s prodajom od 4647 komada (udjel 9,7 posto), dok je treći Renault (4578 vozila, udjel 9,58 posto). Na četvrtom je mjestu Škoda, također VW grupacija, budući da je tu marku vozila odabrao 4431 kupac, peta je Dacia, Renaultova grupacija s prodanih 2966 novih vozila.

Volkswagenova grupacija pobjednik je kolovoza i po pitanju prodaje modela, a dva najprodavanija pripadaju njima. Riječ je o Volkswagen Golfu koji je pronašao put do 270 kupaca, a Škoda Octavia do njih 260. Tek na trećem mjestu je Suzuki Vitara sa 113 prodanih automobila. Ipak, rezultat Vitare nije toliko malen u odnosu na Golf i Octaviu, a razlog je što Vitaru kupuju građani, a Golf i Octaviu u velikoj mjeri korporacije. Inače dobar prodajni rezultat Volkswagen duguje i modelima VW Polo i T-Roc, ali i T-Crossu te Tiguanu.

Po pitanju pogonskog goriva vidi se kako kupci sve više preferiraju benzince, čak 61,1 posto u odnosu na dizlaše (35,3 posto). To ne vrijedi za primjerice BMW. Mercedes, Volvo i Jaguar koji imaju mnogo više prodanih vozila s dizelskim agregatom. Što se tiče plina ove je godine prodan 461 automobil, a konkurenciju je prema prodanim LPG vozilima potukla Dacia, s njih čak 427. Većina ovih automobila danas je u vlasništvu taksitvrtki, ili pojedinaca. Na drugom mjestu je Opel s 32 automobila s LPG pogonom te po jedan Suzuki i Fiat. Hibride opet predvodi Toyota s 938 vozila, a u ozbiljnoj konkurenciji je tek još Audi s 95 prodanih hibrida. Iako se globalna autoindustrija sve više okreće električnim automobilima, u Hrvatskoj još uvijek nije tako. Ovo je godine prodano samo 117 automobila s električnim pogonom, uključujući i 13 Tesli. Prednjači Hyundai s 34 prodana e-automobila.

Milan Bugarić
Korporacije i dalje obožavaju Požegu
Po pitanju prodaje prema regijama Zagreb je i dalje nedodirljiv sa 17.426 vozila, a ostalima su ostale mrvice. Na drugom je mjestu postojana porezna oaza - Požega. S 3791 registriranim vozilom, zahvaljujući tvrtkama, plasirala se ispred Istre te riječke i splitske regije. Osječko-baranjska županija na sedmom je mjestu, a ispred je i druga porezna oaza - Daruvar.
Možda ste propustili...