Autoglas
POTPUNO ELEKTRIČNI KONCEPT CUPRE

Tavascan: Električni pogled u budućnost sada je tu
Objavljeno 10. rujna, 2019.
Tavascan, prvo cestovno vozilo Cupre koje upotrebljava 100 % električni pogonski sustav. Ime je dobio po selu u Pirenejima

Dok automobilski svijet stupa u svijet koji pogoni elektrifikacija, Cupra nanovo definira elemente kao što su performanse. U svojoj viziji elektrificiranih performansi Cupra ide dalje s konceptualnim vozilom Tavascan, modelu dizajniranom za ispunjavanje potreba tržišta za koje se predviđa rast od 15 % godišnje - potpuno električnih SUV coupéa.

Tavascan je prvo cestovno vozilo Cupre koje upotrebljava 100 % električni pogonski sustav. Ime je dobio po selu smještenom u Pirenejima, a poznatom po prekrasnoj prirodi i krajoliku što ga čini unikatnim mjestom. „Osim Cupra Formentora koji će se, zajedno s još dvama plug-in hibridnim modelima visokih performansi, uvesti na tržište 2020., već smo dokazali svoje tehnološke sposobnosti razvojem prvog 100 % električnog trkaćeg vozila na svijetu, modela Cupra e-Racer. Predstavljanjem potpuno električnog konceptualnog vozila Cupra Tavascan prenosimo ovu viziju na cestu”, rekao je izvršni direktor Cupre Wayne Griffiths.

Kutovi vanjskog dizajna
Svaki otvor sa sobom donosi povećanje učinkovitosti, omogućujući neometan protok zraka karoserijom ili hlađenje paketa baterije u unutrašnjosti. Protok zraka ključna je komponenta ovoga konceptualnog vozila. U njegovim markantnim kućištima kotača smješteni su 22" turbinski kotači od lakog metala, usmjereni na savršeno odvođenje zraka, čime ovom SUV coupéu omogućuju besprijekornu vožnju sa smanjenom razinom otpora. U stražnjem dijelu vozila difuzor osigurava funkcionalnu aerodinamiku, no također povećava emotivan osjećaj performansi.

Ulazak u unutrašnjost Tavascana posreduje emotivnost zahvaljujući kontrastnoj koži, ugljičnim vlaknima i materijalu Alcantara. Skulpturalna kožna 3D reljefna sportska sjedala nude oblik i funkcionalnost, udobnost i sigurnost, dok zakrivljena instrumentna ploča protječe prednjim dijelom unutrašnjeg prostora, pružajući usredotočenost i osjećaj prostranosti.

Za kolom upravljača vozač se nalazi za upravljačkom postajom, s digitalnim kombiniranim instrumentom veličine 12,3" koji mu pruža sve potrebne informacije, a on je upotpunjen zaslonom infotainment sustava veličine 13".

Prilagođavanje
No, unutrašnjost se može prilagođavati. Veći ekran može promijeniti svoj fokus i po potrebi se usmjeriti prema drugim putnicima u vozilu kada se Internal integrira u svako od sportskih sjedala vozila.

Ovaj crossover coupé s četiri vrata objedinjuje nastup SUV vozila i elegantnost sportskog coupéa. Tavascan donosi performanse, dinamiku i mogućnost vožnje koje njegovi kupci i očekuju. Ispod markantnog vanjskog dizajna vozila nalazi se napredni, potpuno električni pogonski sustav koji pruža uzbuđenje za kojim svaki vozač traga, s proslavljenom niskom razinom buke i učinkovitošću koju ova tehnologija nudi. Dva motora – jedan integriran na prednjoj osovini, jedan na stražnjoj – prenose kombiniranu snagu od 225 kW (306 KS) na sva četiri kotača te tako osiguravaju vrhunske performanse.

Može postići brzinu od 100 km/h za manje od 6,5 sekundi. U konceptualnom se vozilu nalazi paket litijionske baterije snage 77 kWh koji može pohraniti dovoljno energije kako bi se vozilo kretalo čak do 450 km.

Pripremio: Milan Bugarić
Nisko težište
Vozilo se temelji na platformi MEB Volkswagen koncerna, a s obzirom na to da je paket baterije smješten u podnici ovoga konceptualnog vozila, njegovo je težište nisko, čime se osigurava dinamična vožnja. Tavascan je dizajniran za budućnost. Svoju svjetsku premijeru imat će na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu. Inače, Cupra je posebna marka za jedinstvene ljude, dizajnirana za privlačenje kupaca i ispunjavanje svih očekivanja ljubitelja automobila kada je riječ o jedinstvenosti, sofisticiranosti i performansama.
306

konjskih snaga je kombinirana snaga dvaju motora
6,5

sekundi treba Cupra Tavascano od starta do stotke
Možda ste propustili...

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala

ELEKTRIČNA VOZILA S DALEKOG ISTOKA

Kineski je izvoz pokrenuo val potražnje za brodovima