Sport
KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020.

Vatreni u Bakuu samo moraju biti onakvi kakvi su bili u Trnavi
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Današnjom pobjedom Hrvatska bi napravila još jedan korak prema osiguranju plasmana na EP-u

Hrvatska nogometna reprezentacija u Bakuu danas protiv Azerbajdžana (18 sati) igra drugi susret iz rujanskog ciklusa kvalifikacija za odlazak na Euro 2020. Onaj prvi, protiv Slovačke, Vatreni su odradili na impresivan način te sada imaju priliku novom pobjedom napraviti još jedan korak prema plasmanu na završnicu.


Tih 4:0 iz Trnave definitivno je najbolje hrvatsko izdanje od Svjetskog prvenstva u Rusiji, a svakako pripada i među najdominantnije koje su ikada odigrali. Kada vam suparnik, koji se uoči tog ogleda "pumpao" kako će skinuti skalp svjetskim doprvacima, prizna kako je s četiri lopte u mreži još dobro i prošao, onda je jasno kako je momčad Zlatka Dalića briljirala.

Bez podcjenjivanja

No vremena za uživanje i slavlje nema, to je ionako bila samo jedna od stanica na putu prema Euru, jer u ponedjeljak nas čeka nova. Suparnik je Azerbajdžan, kojeg vodi Nikola Jurčević, i koji nam je na početku kvalifikacija zadao itekako mnogo glavobolje. Iznenadili su nas Azeri u Zagrebu, poveli golom Šejdaeva (19), da bi Hrvatska uz mnogo muke pogotcima Barišića (44) i Kramarića (79) s 2:1 na kraju ipak stigla do već ukalkuliranih bodova. Istaknuo je to i Domagoj Vida, koji se jako dobro sjeća i jedinog prethodnog našeg gostovanja u Bakuu, kada smo remizirali bez pogodaka u rujnu 2015. godine, a što je bio prvi od dva posrtaja koji su nedugo kasnije prouzročili odlazak Nike Kovača s izborničke klupe.


- Nismo imali previše vremena za pripremu, ali smo pogledali i napravili videoanalizu Azerbajdžana. Bio sam prije četiri godine ovdje, a i u Zagrebu su nas namučili. Azerbajdžan zna i može svakome zagorčati, ako ga se podcijeni. Stanje na tablici ne pokazuje pravu sliku njihove kvalitete. Imali smo tešku utakmicu s njima u Zagrebu, maksimalno ih respektiramo i pripremamo se za ovaj susret. Ali, mnogo više toga nas će se pitati. Ako nam pristup bude isti kao protiv Walesa i Slovačke, tada sam uvjeren kako ćemo doći do našeg cilj, a to su tri boda.


Jasno je kako je kvaliteta apsolutno na strani Vatrenih te kako svi od njih očekuju tri boda u Bakuu. Svaki drugi rasplet bio bi iznenađenje, pogotovo nakon onakve igre tri dana ranije, za koju se i Vida slaže kako je jedna od najboljih ikada.


- To je bila jedna od najboljih utakmica otkada sam ja u reprezentaciji. Ali, ne živi se na staroj slavi, slijedi nam novo dokazivanje. Ako ne pobijedimo danas, uzalud nam onda takva predstava i pobjeda u Slovačkoj. Naravno da bi sve osim naše pobjede bilo iznenađenje. Mi smo drugi na svijetu, imamo igrače koji imaju važne uloge u najboljim klubovima i favoriti smo. No, moramo ostati s obje noge na zemlji. Gledali smo sažetke, vidjeli i vrline i nedostatke Azerbajdžana, koji je nesretno izgubio u Walesu. Ali, ponavljam, mi smo bitni i najvažnije je kako ćemo mi ući u susret i odigrati - poručio je Vida, koji će uz Dejana Lovrena i danas činiti "srce" naše obrane.
Ponoviti Trnavu

Izbornik Dalić najavio je kako promjena u sastavu ne bi trebalo biti, osim zbog više sile, u slučaju nepredviđenih događaja na posljednjem treningu. Nema ni potrebe ništa mijenjati, jer u petak nije bilo detalja u igri naših koji nije funkcionirao savršeno. Sada to "samo" treba ponoviti i danas što, dakako, neće doći samo od sebe. Opuštanja ne smije biti, a to je jasno poručio i hrvatski izbornik.


- Ne smijemo popustiti ni u jednom segmentu igre, sve mora biti na visokoj razini, kao u Slovačkoj. Od organizacije, agresivnosti do strpljivosti. Ovakve su utakmice teške i nezgodne u kojima se očekuje da se riješe lagano. Ali nema ničeg lakog. Čeka nas čvrst i borben suparnik, a na nama je da se postavimo kao u Slovačkoj. Ne zavaravamo se time što je Azerbajdžan bez bodova, jer je dobra momčad.


Pred Dalićem je u ovom kratkom vremenu između dvije utakmice bio i posao kako zadržati tenzije, ne dopustiti bilo kakvu pomisao na opuštanje.


- To osnovno moramo napraviti, biti jako ozbiljni, jer neće biti lako. Razgovarali smo mnogo i upozoravao sam na to. Suparnik je dobar, protiv njega smo imali jako tešku utakmicu u Zagrebu. Znam da svi očekuju pobjedu, a to je najteže. Odigrali smo sjajno prije tri dana i nastojat ćemo to ponoviti i u Bakuu - poručio je Dalić, još jednom istaknuvši i kako što prije želi doći do "čarobnih" 15 bodova, za koje se smatra kako će biti dovoljno za prolazak na Euro.
Azeri do sada nisu nikome otkinuli ni bod, a zanimljivo je da su više prijetili iznenađenjem u gostima, negoli kod kuće. Na svom su terenu poraženi od Mađarske (1:3) i Slovačke (1:5), gdje su obje reprezentacije veći dio posla napravile već u prvom poluvremenu. No, jasno je kako ni Dalić ni igrači nemaju potreba previše gledati na iskustva drugih u Bakuu. Dovoljno je samo okrenuti se sebi, svojim nedavnim izdanjem na najbolji mogući način podigli su samopouzdanje i sebi i navijačima, a suparnicima jasno poručili kako s pravom moraju s velikim respektom ulaziti u susret sa svjetskim doprvacima.


Goran Roguljić
TABLICA
Skupina E

Današnji susreti: Azerbajdžan - Hrvatska, Mađarska - Slovačka

1. Hrvatska       4       3       0       1       9:4       9

2. Mađarska       4       3       0       1       6:4       9

3. Slovačka       4       2       0       2       7:6       6

4. Wales       4       2       0       2       4:4       6

5. Azerbajdžan       4       0       0       4       4:12       0
       Azerbajdžan - Hrvatska

       Početak: 18 sati

       S. Agajev       Livaković

       Pašajev       Bartolec

       Medvedev       Lovren

       Mustafazade       Vida

       Krivotsjuk       Barišić

       Almeida       Modrić

       Garajev       Brozović

       Emreli       Rebić

       Nazarov       Vlašić

       S. Rahimov       Perišić

       Šejdaev       Petković

Stadion: Bakcell Arena (Baku)

Kapacitet: 11.000 gledatelja

Sudac: Sandro Schärer (Švicarska)
po tri boda

HRVATSKA SE NE SMIJE OPUSTITI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike