Novosti
PREDSJEDNIČKI KANDIDAT ZORAN MILANOVIĆ:

Veće ovlasti predsjedniku znače put u tiraniju
Objavljeno 8. rujna, 2019.
Predsjednički kandidat Zoran Milanović, gostujući u emisiji HTV-a Nedjeljom u 2, izjavio je da njegova konzultantska tvrtka u zadnje tri godine nije poslovala ni s kim tko je vezan uz "javne jasle", a za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja kreće u izbore za novi mandat ustvrdio je da "nema integritet i ne radi svoj posao". Milanović je rekao da je najavio svoju kandidaturu za predsjednika Republike, jer ga je na to potaknula strast te želja da svojoj zemlji da ono što ima - iskustvo, znanje, i dobru namjeru.


"Prije tri godine mislio sam da se neću kandidirati za predsjednika. Stanje u zemlji je tako da idu sva jaja i sva perad u jednu košaru, a to nije dobro i kad je dobro", izjavio je Milanović. Dodao je da bi kao predsjednik države, za razliku od onoga što je radio kao premijer, "mogao govoriti bez dlake na jeziku". "S mnogo više odmaka i s mnogo manjom odgovornošću suprotstaviti se nasilju i mržnji koje u Hrvatskoj u zadnje vrijeme dobivaju pravo građanstva, s propusnicom", kazao je.


Milanović se usprotivio ideji davanja većih ovlasti predsjedniku, za što se, pak, zalaže kandidat Miroslav Škoro. "Protiv toga ću se boriti kao građanin ove zemlje, to je mutež, put u tiraniju. Predsjednika treba higijenski, sanitarno odmaknuti od toga. Košer, kao u židovskoj kuhinji. Ne smiješ biti u situaciji da budeš o bilo kome ovisan i da bilo kome vratiš uslugu. Ako hoćeš predsjedničke ovlasti, onda ima smisla govoriti jedino o potpunom predsjedničkom sustavu - gdje si šef izvršne vlasti, e to je već mramorna gromada na svačijim plećima", izjavio je.
Govoreći o tome što je radio zadnje dvije i pol godine i s kim je njegova konzultantska tvrtka surađivala, Milanović je kazao da nije radio za javni sektor, državne tvrtke, niti izravno niti neizravno, za Bandića i Holding, a ni za strane vlade nemam takve ugovore. "Ono malo što imamo, oko 600-tinjak tisuća kuna prometa tvrtke čiji sam vlasnik i direktor, u Poreznoj je upravi. To je porezna tajna, no nećete nikada naći da sam radio za bilo koga tko je vezan uz javne jasle", kazao je. H