Svijet
TURSKA PRIJETI

Stotine migranata stižu u Grčku
Objavljeno 8. rujna, 2019.
Stotine migranata prelaze Egejsko more i dolaze u Grčku iz Turske, objavila je u nedjelju grčka obalna straža.


Od subote ujutro do nedjelje u podne 332 migranta stigla su na grčke otoke Rodos, Kalimnos, Samos, Farmakonizi i Lezbos.


Više od 20.000 ljudi već se nalazi u kampovima na otocima Lezbosu, Kiosu, Samosu, Lerosu i Kosu koji su predviđeni za oko 6300 ljudi. Dodatne 4000 migranata nalaze se u manjim kampovima i stanovima.


Prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice UNHCR-u, u kolovozu je na grčke otoke iz Turske stiglo 8103 migranata, 3200 više nego u istom razdoblju lani.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je ponovio svoju prijetnju da će otvoriti granice za sirijske izbjeglice, jer Ankara ne može sama podnijeti još jedan priljev migranata iz Sirije. "Ili ćete podijeliti taj teret, ili ćemo otvoriti vrata", rekao je turski čelnik, i dodao kako EU još uvijek nije ispunila svoje obećanje financijske pomoći.
Europska unija je 2016. godine pristala Ankari poslati šest milijardi eura u zamjenu za zadržavanje migranata na turskom teritoriju. Erdogan tvrdi kako je Turska dosad na sirijske izbjeglice potrošila oko 40 milijardi dolara, a da je EU dao oko tri milijarde. Glasnogovornica EU-a za migracije Natasha Bertraud u četvrtak, nakon prve Erdoganove prijetnje otvaranjem granica, kazala je kako je Unija već isplatila 5,6 milijardi eura. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana