Novosti
POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA

U školskim klupama 464 tisuće učenika, reformom obuhvaćeno njih 150 tisuća
Objavljeno 9. rujna, 2019.

Nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola kreće 9. rujna u novu školsku godinu, a više od 150 tisuća njih bit će obuhvaćeno kurikuralnom reformom koja sada ulazi u sve škole.

U školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića te gotovo 146 tisuća srednjoškolaca. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja ove je školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano petstotinjak učenika manje nego prošle.

U prve razrede srednjih škola u ljetnom upisnom roku upisano je 40 tisuća učenika, od čega je nešto više od 11 tisuća učenika odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26,5 tisuća strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko dvije i pol tisuće učenika. Iz Ministarstva ističu da je u odnosu na prošle godine blago porastao interes učenika za strukovne programe. Ove je godine u prvom upisnom roku strukovne programe upisalo gotovo 1200 učenika više nego prošle.

Nova nastavna godina školama je u sklopu reforme donijela i mogućnost izbora kalendara. Većina škola (67,11 posto) odabrala je prvi ponuđeni kalendar prema kojemu zimski odmor za učenike počinje 23. prosinca, i traje do 10. siječnja, a proljetni počinje 10. travnja i završava 17. travnja, s tim da nastava počinje 20. travnja.

Ove jeseni kurikularna reforma ulazi u sve škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima prema novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika. Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola, pa će gimnazijalci prema novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik. Učenike, ističu iz MZO-a, očekuju novi udžbenici, nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, naglasak je i kako naučiti učiti, kako rješavati probleme, i kako kritički razmišljati. Za sve učenike osnovnih škola udžbenike će financirati Ministarstvo, a što se tiče srednjih škola, kao i do sada, osigurana su sredstva za udžbenike za učenike slabijeg socioekonomskog statusa.

"Svi udžbenici za osnovne škole već su u školama, ili su na putu u škole gdje će biti prvoga dana nastave, a druge obrazovne materijale učitelji mogu odabrati i kada nastava počne", rekla je za Hinu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministarstvo je u postupku nabave 91.641 tableta, a postupak vodi Središnji državni ured za javnu nabavu. Tableti su osigurani za učenike 5. i 7. razreda osnovne škole po načelu - jedan učenik jedan tablet. U nižim razredima osnovne škole učenici će tablete dobiti za rad u školi, a nastavnik ih može koristiti prema svojoj prosudbi. "Otprilike dobiva se jedan tablet na četiri učenika za rad u nižim razredima osnovne škole gdje se naglasak mora staviti na razvoj fine motorike, tako da učenici pišu, računaju i razvijaju finu motoriku", kaže Divjak.

Oprema, koja je vlasništvo škola, trebala bi se koristiti sljedeće četiri godine, a učenici je dobivaju na korištenje. Iduće godine, najavljuje ministrica, ponovno će krenuti nabava za one koji ulaze u reformu, kao i za udžbenike.

Glavna promjena koju roditelji i učenici mogu očekivati svakako je manje učenja činjenica, s obzirom na to da se fokus stavlja na sam proces učenja i razvoj kompetencija poput rješavanja problema. Jedna od konkretnih promjena za osnovnoškolce je i prebacivanje svladavanja pisanih slova u 2. razred, pa će prvašići odsad učiti pisati samo tiskana slova. Ključna promjena u nastavi geografije uvođenje je poučavanja od bližeg prema daljem. Tako će učenici petih razreda od sada učiti o zavičaju i Hrvatskoj, a osmaše čeka gradivo o svijetu i svemiru.

Učenici u školama uključenima u eksperimentalni program "Škola za život" nastavljaju prema novim kurikulumima u 2. i 6. razredu u svim nastavnim predmetima, u 8. u prirodoslovnim, a u 2. razredu gimnazija u svim nastavnim predmetima. "Djeca koja su bila u eksperimentalnom programu prošle godine još će jednu godinu nastaviti učiti prema tom programu s razlikom što su sada doneseni novi kurikulumi, a oni su po njima učili godinu dana ranije, kada još nisu bili službeno doneseni", objasnila je ministrica Divjak.

To znači, dodala je, da će one škole koje su bile u eksperimentalnom programu prošle školske godine i dalje biti u tom programu, a svi "eksperimentalci" dobit će besplatne udžbenike.

Hina
Učenike, ističu iz MZO-a, očekuju novi udžbenici, nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja...
Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?