Osijek
“WINE & BIKE TOUR ERDUT 2019.” I DAN OTVORENIH VRATA VINARIJA

Ljubitelji dobrog vina, zabave i gastronomije došli na svoje
Objavljeno 8. rujna, 2019.

Iako je još ljeto, vikend u Erdutu spojio je u samo dva dana dva godišnja doba na Wine & Bike Touru. Petak, toplu ljetnu večer kod 1378. kilometra Dunava (točno kao i brojka na Ive Brzice etiketi "Graševine 1378"), uz šum vjetra i valova Dunava te tamburaše, i subotnju gotovo jesensku večer kada su kišne kapi potpuno spojile nebo i rijeku, povezali su ljubitelji ovdašnjih vina, kulture, gastronomije, zabave i boravka u prirodi.

Krenimo redom - u petak navečer, nakon predstave "Adam i ona" Adama Končića, sjatili su se pjevači i glumci u Vinariju Brzica, polaznu točku umjetničkog dijela manifestacije "Wine & Bike Toura", pa su tamo, uz TS Kandžije, zapjevali i Adam i Stjepan Jeršek Štef i glazbeno daroviti dr. Tonči Mišević, a iz prikrajka i poznati glumac i zaljubljenik u erdutski kraj Vedran Mlikota te ostali gosti.

Moramo zapaziti da je kod Brzice često nešto novo ili egzotično - nedavno je ugostio Christiana i Austina Malieto - Browna iz Klape Samo, pristigle s dalekog Pacifika, koji su nastupali kod njega, a u subotu navečer vinariju je posjetila i Filipinka Cyrel Lindbach. Došla je, kaže, iz Švedske na Dan otvorenih vrata, a oduševljena je Brzičinim vinima, hranom, prvi put probala je gužvaru, voli ribu, ali uživala je i u ostatku ovdašnjih jela i guštala uz pjesmu u kojoj se spominju, a što drugo nego "crne oči, crno vino...". Ovdje joj je, otkrila nam je, fantastično. "Uz specifičnu gastronomsku ponudu tijekom obje večeri tekla su sva naša vina, pa su gosti uživali u cabernet sauvignonu, merlotu, graševini pod etiketom "1378", chardonnayu i cuvéu rendezvous", kaže Brzica koji svaki put nađe novi i jedinstveni način da udovolji svakoj želji gosta.

U Vinariji Siber, Mladen i Dušica Siber počastili su goste odličnim vinima, a pripremio im je i posebnost njegove vinarije - kušanje pjenušca, dok su gosti mogli gledati ujedno i berbu. "Bazno vino je rose iz 2013. godine, odležavao je na kvascima do prije dva mjeseca prirodnom metodom, tradicionalnom šampanjskom metodom vrenja u boci. Tako se stvaraju za pjenušce karakteristični mjehurići CO2, a pritisak u boci mora biti najmanje 5,5 atmosfera. Do sada smo mi to prvi proizveli, jedinstveno je to vino u ograničenoj ponudi, poseban ‘šmek za znalce‘ i ljubitelje takvih vina - kaže nam Siber.

Hrvoje Pavić dočekao je s Dunjom Vukmirović, direktoricom Erdutskih vinograda, sudionike Vinske utrke. Izrazili su im dobrodošlicu, a direktorica Vukmirović kaže da su se gosti, pristigli odsvakuda, osim čobancem, okrijepili standardnim i vinskim asortimanom Erdutskih vinograda. “Uz graševinu, rose, pinot crni i cabernet sauvignon, a mogao se kušati cabernet franc koji planiramo pustiti pod vlastitom etiketom u proljeće 2020. Uskoro izlazi i naš pješnušac Blanc de Noirs, pod imenom Meandar, sorta je pinot crni, ali je proizveden kao bijelo vino - otkriva Vukmirović.

Darko Pejić
Nagrade je najuspješnijima na vinsko-biciklističkoj utrci uručila Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma
PROIZVOD OVOGA KRAJA
- Zadovoljni smo posjetom, većina planiranih aktivnosti je održana, unatoč vremenskim uvjetima. Uživalo se u umjetničkom dijelu, ali i u enosportskom dijelu manifestacije, gdje su biciklisti tražili butelje malih i velikih erdutskih vinarija po vinogradima. Wine & Bike ima kontinuitet, dokaz je da dobra manifestacija itekako pridonosi turističkoj prepoznatljivosti, ona je proizvod ovoga kraja - kaže Snježana Brzica.
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike