Osijek
(NE)POŠTOVANJE PROMETNIH PRAVILA

Devet kvrcavica (ni)je velik broj
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Poznate kao kvrcavice, prometne nesreće s materijalnom štetom gotovo su svakodnevne, a hoće li policija izići na očevid ovisi o dogovoru sudionika u nesreći. Nedavno se takva jedna dogodila na parkiralištu STC-a Osijek u Kirovoj ulici kad su se pri izlasku sa sporedne na glavnu cestu parkirališta kvrcnula dva automobila osječkih registracijskih oznaka, a kojom prilikom je umalo stradao i čovjek koji je prelazio cestu. S obzirom na manju štetu i činjenicu da nitko nije stradao policija nije bila pozvana, no kako doznajemo iz PU osječko-baranjske, među statistikama zabilježene su i nesreće na parkiralištima trgovačkih centara.

Tako je u prvih devet mjeseci 2018. godine obavljen očevid dviju prometnih nesreća na parkiralištu TC-a Kaufland, isti broj zabilježen je i na parkiralištu TC Avenue Mall, a čak devet, prema policijskom izvješću, bilo je na parkiralištu TC Portanova.

- Riječ je o prometnim nesrećama s manjom materijalnom štetom, što je i logično, jer se radi o parkirališnim prostorima na kojima se vozači kreću malim brzinama. Najčešće su se dogodile prilikom ulaska na parkirno mjesto i izlaska iz njega - stoji u odgovoru PU osječko-baranjske, koja poziva vozače da poštuju prometne znakove i voze oprezno kako na parkirališnim prostorima tako i na cestama. Tome svakako ide u prilog podatak da je devet zabilježenih prometnih nesreća na parkiralištima ispred trgovačkih centara samo mali dio statistike od ukupno 864 prometne nesreće u istom razdoblju. No to ne znači da i te nesreće ne mogu završiti bez posljedica.

- Vozači kao da nisu svjesni da je i parkiralište cesta. Jure kao da su na prometnici, a ne na parkiralištu i onda se događaju ovakve situacije koje mogu biti pogubne i za pješake. Koliko puta sam vidjela da vozači u "punom gasu" izlaze s parkinga, ne vodeći računa o tome tko ima prednost, a tko ne – prokomentirala je prodavačica jedne prodavaonice unutar STC-a Osijek. Valja stoga imati na umu da se svagdje treba držati pravila prometnih propisa. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike