Regija
AKTUALNI SAT

Zbog klimatskih promjena sve više nestaju šume
Objavljeno 9. rujna, 2019.
NAŠICE

Uz širok zabavni i gastronomski program cilj je ovog festivala ponuditi i određeni stručni i obrazovni sadržaj koji se bavi aktualnostima s područja šumarstva. U Domu kulture u Našicama održan je aktualni sat o temi "Šume i klimatske promjene" u organizaciji Hrvatskih šuma Zagreb i Uprave šuma Našice. Za tu temu zainteresiralo se nekoliko desetaka stručnjaka s područja šumarstva koji su došli sa šireg područja Hrvatske, a predavanja su održali mr. sc. Dubravko Janeš, rukovoditelj Službe za uređivanje pri direkciji Hrvatskih šuma, Stjepan Dekanić, predstavnik Instituta za istraživanje i razvoj održivih ekosustava, i mr. Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma.

- U vrijeme festivala postajemo središte šumarske struke kroz naša stručna usavršavanja i predavanja - rekao je Vlado Keglević voditelj Uprave šuma Podružnica Našice.

- Aktualna tema ovog sata proizišla je iz svakodnevnog zapažanja, jer svi mi ovdje nazočni svjedoci smo velikih promjena u našem okruženju. Sve češće bilježimo ekstremno visoke i niske temperature, bilježimo neuobičajeno kratka i duga vremenska doba, a količine oborina i po intervalu i intenzitetu odstupaju od uobičajenih - dodao je Keglević. Prije samog početka aktualnog sata sve prisutne osobno je pozdravio gradonačelnik Josip Miletić poželjevši svim prisutnima dobrodošlicu u Našice.

- Naš grad ima dugu tradiciju šumarstva, a ovo je i lijepa prilika da nešto novo naučimo - rekao je gradonačelnik. Jedno od intrigantnih predavanja za širu javnost bilo je ono Krešimira Žagara čiji je cilj bio upoznati javnost s utjecajima klimatskih promjena koje su vidljive svakodnevno.

- Svjedoci smo nestanka velikog broja šuma, tako u Gorskom kotaru na šume utječu vremenske nepogode dok se na Mediteranu zbog štetnika suše borovi. Požar je još jedna od nepogoda koja se ne može izbjeći, a zbog visokih temperatura i velikih vjetrova gašenje je puno teže - rekao je Žagar. I.Ć.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike